Посегателствата срещу джамии в Европа продължават и през 2019

Снимка: Johan Nilsson/TT

Новата календарна 2019 година вече отбеляза първото посегателство срещу мюсюлмански храм на територията на Европа. То беше извършено срещу джамията „Махмуд Ахмадия“ в шведския град Малмьо в новогодишната нощ.

По думите на местния имам Ризван Афзал, точно в полунощ в джамията имало богомолци, които чули изстрел, но заради множеството празнични зари и гърмежи в минутите след настъпването на новата година  не разбрали, че e имало изстрел с оръжие към храма. По време на сутрешната молитва мюсюлмани в храма забелязали последиците от посегателството. Подаден бил сигнал в полицията, която дошла на местопрестъплението малко след това, предава TheLocal.

По думите на говорителката на полицейската служба в Малмьо, няма заподозрян, нито пък потвърден мотив за престъплението, но се предполага, че става дума за престъпление от омраза – опит за убийство.

Въпреки случилото се мюсюлманската общност, както вече традиционно прави всяка година в деня на 1 януари, отново излязла по улиците на града, за да почисти сред празничните чествания.

„Показахме нашата любов към страната и към града ни, защото това е наш дълг.“ – добавя още имам Ризван Афзал пред TheLocal.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.