Открито е най-древното мюсюлманско селище в Катар

 

Селище, принадлежащо към рания ислямски период, е открито от археолозите от музеите в Катар и Калифорнийския университе в Катар, съобщи на 6 март вестник Gulf Times.

Разкопките са проведени в пустинята в северозападен Катар, в местност, известна с името Юогби. Открити са каменни строителни фундаменти, фрагменти от стъкла, метали, каменни съдове и приспособления за риболов. Находките се отнасят към VIIи VIII век от нашата епоха. Селището е датирано към късния сасанидски период – между 538 и 670 година.

Изследователите са сигурни, че находката може да накара учените да преразгледат утвърдените стериотипи по история. Съдейки по резултатите от разкопките, пустинята е била заселена, а това променя досегашното положение за всички региони.

Заселването на района около Персийския залив в ранния ислямски период е свързано с пика в търговията в Индийския океан. Рекорд в търговията е бил отбелязан с основаването на Багдад (през 762 г.н.е.) и Сифара (около 800 г.н.е.).

Хосе Карвахалъ Лопес, изследовател от Калифорнийския университет в Катар, отбелязъл, че това откритие е не само от значени за Катар.

„Това наистина изключително наследство принадлежи на историята на Катар и Персийския залив, неговото значение излиза от рамките на национални и регионални интереси, тъй като то може да измени ташите представи за ранната история на мюсюлманите“.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.