8-те най-красиви джамии на Филипините

                    

 

На Филипините може да се срещнат спиращи дъха места за поклонение. Ако бъде посетен о. Минданао – то той със сигурност е само едно от местата на острова, на които са построени най-красивите джамии в страната. Може да се видят джамии в стил иглу или джамии с розови куполи. 

Ислямът е най-старата регистрирана монотеистична религия на Филипините. Той достига до териториите в регионапрез XIII-и век с пристигане на мюсюлманитърговци от Персийския залив, Южна Индия и техни последователи от някои от султанатите на Малайския архипелаг.

Съгласно отчета на Статистическото управление на Филипините за 2015 година, 6% от филипинците са мюсюлмани, което прави исляма втора по брой последователи религия в страната. Повечето от мюсюлманите живеят в Минданао, Палавана и архипелага Сулу.

До възприемането на общия арабски стил, обединен с архитектурата на джамии в модерен стил, джамиите на Филипините са съчетавали стила на хижа с елементи на пагода и такива джамии са били много разпространени до края на XIX-и век. По-голямата част от джамиите на Филипините сега са построени във възприетия стил на ислямската архитектура, независимо че някои народни джамии все още може да се видят в Минданао.

Имало е предложения за включване на джамиите на Филипините в предварителния списък на обектите за световното наследство на ЮНЕСКО, по-специално историческите джамии на Филипините (джамията в Симунуле) и народните джамии на Филипините ( джамии в стил лангга/рангга и пагода).

 

1. Голямата джамия в град Котабато

Голямата джамия, която носи името  Месджит Султан Хасан ал-Болкиап е най-голямата джамия на Филипините. Тя е построена в Котабато. Строителството на това грандиозно съоръжение е извършено с финансовата подкрепа на султана на Бруней Хассан ал-Болкиаха, на чието име е и наречена джамията.

Вярна на своето име, тази джамия поразява всички посетители – както мюсюлмани, така и немюсюлмани със своите размери и величие – в нея могат едновременно да се молят повече от 15 000 вярващи. Тази джамия се отличава със своите позлатени куполи и минарета с височина повече от 40 метра и площ от 5 000 кв. м. на територията на пет хектара.

Интериорът и вътрешния двор с техните многобройни островръхи арки радват очите и дават отмор на изморените пътници.

„Всеки ъгъл на тази джамия е прекрасен.“ – казва травъл блогърката Шуга Полин Гонсалес, която вече е посетила няколко от джамиите на Филипините и е била в повече от 20 провинции на Минданао. Джамията е построена през 2011 година и е била частично финансирана от правителството на Бруней с повече от 40 млн. долара (САЩ). Строителството е било започнато в съответствие с Проекта за мира и развитието на Минданао. Забележителното е, че тази джамия днес е не само място за поклонение на мюсюлманите, но е и символ за мирното съществуване между религиите.

 

2. Розовата джамия Димауком, провинция Магинданао

 

Яркорозова фасада, яркорозови стени... Розовата джамия лесно може да бъде разпозната – тя се отличава на фона на обкръжващия пейзаж. Предполага се, че фасадата на джамията е била боядисана в розов цвят за символизиране на мира и любовта в исляма. Християнски работници също са помогнали в строителството на тази джамия, символизирайки единството и солидарността между мюсюлмани и християни. 

Сега тази джамия е най-популярната и представляваща най-голям фотографски интерес в тази част на страната.

 

3. Джамия Баколода, провинция Ланао Дел Сур 

В  средата на XIX век тази великолепна джамия се е наричала „Малката Мекка - Ванао Дел Сур“. Тя е била боядисана в тъмнозелен цвят, както и други подобни джамии, тъй като този цвят се явява като традиционен за исляма и представлявя тази религия в продължение на векове.

 

4. Джамията на шейх Карим ал-Макдум, Симунул, провинция Тави-Тави

Макар и тази джамия да не може да се похвали с ярка архитектура, то тя има интересна история.

Построена през 1380 година, тя е първата и най-старата джамия на Филипините. Тя е призната като национално културно богатство.

Джамията е наречена така в чест на арабския проповедник Шейх Макдума, който е започнал разпространението на исляма в страната, а също така е ръководил строителството на тази джамия. Неговата могила е недалеч от джамията.

Интересното е, че първоначалната структура на джамията е останала непроменена в продължение на около 500 години. Четири от дървените колони от оригиналната конструкция все още са вътре в джамията.

 

5. Златната джамия“ - Месджид Ал-Дахаб, Манила

Златната джамия Месджид Ал-Дахаб е получила своето име благодарение на златния  си купол, който лесно се забелязва отдалеч. Освен златния купол джамията е украсена с цветни орнаменти по фасадата и витражи на някои части на тавана.

Джамията е била построена от бившата първа дама Имелда Маркос през 1976 година в чест на Муамар Кадафи. Независимо, че визитата е била отменена, тази джамия е станала основно място за поклонение на мюсюлманите от местната община.

Според думите на управляващия джамията Хаджи Мохад Ерсад Малли, много мюсюлмани от други страни посещават джамията и извършват намаз. В миналото е имало и допълнителни съоръжения като минаре и фонтан. Сегашният администратор се надява тази част от джамията да бъде възстановена с помощта на дарения.

Джамията може да приеме до 22 000 вярващи и тя е много посещавана, особено в петък за извършване на петъчната молитва. Архитектурата на джамията е заимствана от чужди и местни стилове. Куполът и бившето минаре са построени по образци на близкоизточната ислямска архитектура, а на други елементи са използвани цветове и вариации от етническото изкуство маранао, магинданао и таусуга. В джамията са показани витражи от Антонио Думлао. 

Вече са изработени планове за възстановяване на минарето, тъй като даренията от цял свят за възстановяването му са достигнали 12 млн. филипински песо. Диаметърът на купола е 12 метра, а височината - 10 м.

 

6. Талуксангайската  джамия, град Замбоанга

Талуксангайската джамия е построена през 1885 година и се явява като най-старата джамия в Западен Минданао. Тя е била построена от Хаджи Абдул Маасом Нуно. Това е първият ислямски  център на полуостров Замбоанга, който е признат като такъв и от Саудитска Арабия и Турция. Джамията на Талуксангай продължава да се ползва като място за поклонение и богослужение. Куполите на джамията са боядисани в яркочервен цвят и тя често присъства като обект в пътеводителите за  забележителности на град Замбоанга. 

 

7. Бялата джамия при морето, Бонгао, провинция Тави-Тави

В залива около град Бонгао, само на няколко метра от морето се издига великолепна бяла джамия. Независимо  от малките й размери, в нея има нещо особено, което се харесва и привлича посетителите. Някои я описват като джамия в стил иглу. 

За тази джамия следва да се отбележи особеното място, което заема между другите – тук  действително е много тихо и спокойно, като чели някой грижливо е скрил тази малка джамия сред тревите и високите кокосови палми. Ако някой търси тишина и единение с природата, ще го намери в тази малка джамия.

 

8. Булуанската джамия в Булуане, провинция Магинданао

В провинция Магинданао, град Булуан също е приютена една от най-красивите джамии от всички провинции.

Тази джамия е била построена от семейството на губенатора на Магинданао Тото Мангудадату за жителите на град Булуан. Тази великолепна джамия е и най-голямата джамия в областта.

Сега правителството на Филипините активно развива ислямската система на образование, основана на предписанията на Корана, като в много случаи арабският език се използва като език за междуетническо общуване. Много жители на автономията могат да четат, пишат и говорят на арабски. Мюсюлманите в страната могат свободно да посещават джамиите и да извършват колективни намази.

 

Автор: Саида Ибрагимова 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.