5 нападения за една нощ срещу джамии в Бирмингам

Една от петте поругани джамии в Бирмингам

Пет джамии в английския град Бирмингам бяха атакувани от вандали в нощта на 20 срещу 21 март (сряда срещу четвъртък) тази година. Поруганите мюсюлмански храмове са разположени в различни райони в северната част на Бирмингам.

Първият сигнал до полицията е бил подаден в ранните часове на 21 март, когато мъж с ковашки чук е забелязан да разбива прозорците на една от пострадалите джамии. След втори сигнал за подобен вандалски акт срещу мюсюлмански храм в друг квартал на града, полицията засилила присъствието на патрули. При тази полицейска превантивна мярка за сигурност са били забелязани нанесените щети на останалите пострадали джамии в града.

От местната полицията в Уест Мидлeндс, цитирана от NYT, твърдят, че засега не са известни мотивите за посегателствата срещу петте джамии в Бирмингам. Те обаче уверяват, че службите за борба с тероризма и полицията работят заедно и усилено, за да бъдат открити извършителите на вандалските актове.

Припомняме, че и през изминалата 2018 година джамиите на Бирмингам неколкократно ставаха мишена на ислямофобски деяния. През април 2018 година кола блъсна двама младежи пред една от джамиите в града и избяга от местопрестъплението. Няколко месеца по-късно пък други два мюсюлмански храма бяха нападнати в една и съща нощ. И при двете атаки, извършени срещу мюсюлманските молитвени домове непосредствено една след друга по време на вечерната молитва, храмовете били обстреляни с катапултови топки. В резултат на нападенията джамиите останали с изпочупени прозорци.

Отделни кръгове за борба с расизма във Великобритания предупреждават, че антимюсюлманските настроения в страната се засилват и се наблюдава пик в дейността на крайнодесните политически формации.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.