Екип на Главно мюфтийство посети Република Турция и проведе срещи с миналогодишни хаджии и настоящи кандидат-хаджии 

На 18, 19 и 20 март 2019 година представители на Главно мюфтийство бяха в съседна Турция, където посетиха четири турски града и проведоха редица срещи. В делегацията от България бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, ръководителят на Отдел „Хадж“ в Главно мюфтийство Джемал Иса, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и хасковския районен мюфтия Басри Еминефенди. В три поредни дни те посетиха градовете Чорлу, Истанбул, Ялова и Бурса.

Част от срещите, които проведе в Турция екипът от Главно мюфтийство, бяха с миналогодишните хаджии, изпълнили ибадета хадж през 2018 година с организацията на Главно мюфтийство. На всички тях бяха официално връчени свидетелства за успешно изпълнено поклонение, както и видеоматериали от Хадж 2018 за спомен.

Проведени бяха и срещи с кандидат-хаджии, които планират да изпълнят поклонението хадж с Главно мюфтийство през настоящата година. По този повод, в рамките на визитата си в Турция, делегацията от България проведе среща и с кмета на истанбулската община „Мустафа Кемал Паша“ Сади Куртулан. Той е изселник от плевенско в Турция и в негово лице представителите на Главно мюфтийство потърсиха съдействие за набиране на кандидат-хаджии от Истанбул, които да изпълнят поклонението хадж с организацията на Мюсюлманското изповедание у нас.

Представителите на Изповеданието преведоха и среща  с представители на „Балгьоч“ – най-голямата изселническа организация на територията на Република Турция.

По време на 3-дневния престой в Турция заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов даде интервюта за местни турски медии по повод тазгодишната кампания за поклонението Хадж 2019 и набирането на кандидати от съседката ни.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.