Първата джамия в Атина ще отвори врати до предстоящия месец Рамазан

 

 

Откриването на първата построена в Атина  съвременна джамия ще се състои преди настъпването на месец Рамазан тази година, съобщава гръцкият вестник Kathimerini. Според изданието, административния съвет на бъдещата джамия ще бъде назначен от Министерството на образованието, научните изследвания и култове в Гърция. Същият съвет преди дни е избрал и първия имам на новия мюсюлмански храм.

Джамията е изградена на територията на бившата централен паркинг за автомобили „ВМС Гърция“ в атинския район Вотаникос. В момента се извършват довършителните строителни работи. На площадката пред джамията ще има фонтан и ще бъдат засадени иглолистни дървета.

По информация на министерството проповедите в атинската джамия ще „бъдат разрешени само на гръцки език и по изключение - на английски език, а молитвата ще се изпълнява на арабски език“.

Джамията ще работи през всички дни от седмицата, като ще бъде  отваряна половин час преди времето за всяка от молитвите и ще бъде затваряна половин час след това време. По време на големите мюсюлмански празници джамията ще бъде отворена целодневно.

Атинската джамия се отличава от другите мюсюлмански храмове по отсъствието на минарета. Това е така поради съобразяване с общественото мнение в Гърция, което беше против появата на джамия в Атина и не приветства разпространението на исляма в страната.

В Атина не е имало официална джамия от времето, когато Гърция е придобила независимост от Османската империя през XIX век. Зданията на бившите джамии, намиращи се в центъра на Атина, са били превърнати в музеи и правителството не е искало да се строят нови в централната част на града. Затова е било взето и решение новият мюсюлмански храм да бъде построен в отдалечен район. По същността си това решение е било голямо постижение, тъй като Гърция нееднократно е била подлагана на критика от страна на правозащитните организации, протестиращи против това, че Атина е едно от малкото европейски столици, в която няма религиозен храм за мюсюлманите.

По данни на Мюсюлманския съюз на Гърция в 4-милионната Атина живеят около 500 000 мюсюлмани и те използват десетки нелегални молитвени помещения, а и дори градските площади за извършването на намаз.

  

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.