Високотехнологични услуги за поклонниците по време на Хадж 2019

Цял пакет от високотехнологични интелектуални системи ще внедри Министерството на хаджа и умра на Саудитска Арабия, за да може да бъде облекчено поклонничеството на мюсюлманите и да бъде осигурено максимално лесното изпълнението на ритуалите на хаджа, съобщава Al-Arabiya. Една от основните нови технологии, внедрена през тази година, е системата e-track за чуждестранните поклонници. Тя започва да действа от момента на резервиране на хотел, транспортен трансфер и осигуряване на прехрана до отпътуването на хаджията от Кралството.

Системата „осигурява прозрачност и възможност за мониторинг за изпълнение на правата и задълженията от двете страни“. Тя функционира под контрола на министерството.

От министерството също заявяват, че системата предоставя на заявителя избор на подходящи програмни пакети за хаджа. За защитата на правата на поклонниците е предвидена електронна система за заплащане на договорите.

В края на месец май тази година Пазителят на двете Свещени джамии кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз лично въведе в експлоатация програмата за обслужване на „Божиите гости“ в рамките на проекта „Кралството през 2030“. Програмата се състои от повече от 130 инициативи, подготвени от повече от 30 правителствени органи. Тя е призвана да преследва три стратегически цели: съдейства за приемането на по-голям брой поклонници и техния достъп до двете Свещени джамии, предоставя качествени услуги на поклонниците по време на хадж и умра и също разширява техния религиозен и културен опит.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.