Министър-председателя на Турция посети Главно мюфтийство

Министър-председателя на Република Турция проф. Ахмед Давутоглу посети Главно мюфтийство. Той бе на официално работно посещение в страната. След срещите си с президента Росен Плевнелиев,  министър-председателя Бойко Борисов турския премиер се срещна и с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
„Благодарим Ви за оказаната чест. Вие сте първия министър-председател който посещава институцията в нейната вековна история”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той представи приоритетите и проблемите на Главно мюфтийство и специално благодари за доброто партньорство и сътрудничество с Председателството на религиозните въпроси в Република Турция. Между двете институции има изградено дългогодишно сътрудничество в сферата на религиозните дела.
„Главно мюфтийство е гарант за етническия и религиозен мир в България. То е фактор, който има голяма роля в това да не се стига до етно-религиозна конфронтация, на каквато бяхме свидетели в другите балкански страни”, каза министър-председателя на Република Турция Ахмед Давутоглу.  Той се запозна с хода на ремонтно-конструкционите дейности на култово-религиозните архитектурни паметници от османско време, а именно столичната джамия „Кадъ Сейфулах ефенди”, шуменската „Шериф Халил паша”, пловдивската „Хюдавендигяр джамия” и разградската „Ибрахим паша”.
По думите на премиера Давутоглу българските църкви в Турция и османските джамии в България са културно-исторически паметници от общото ни минало, които трябва да съхраним.
Главния мюфтия подари на своя гост репродукция от картината на майстор Златьо Бояджиев „Имарет джамия”, която изобразява ритуала Садака в Пловдив от началото на миналия век и получи от своя гост ваза „Шифалъ” с инкрустирани коранични стихове от лимитираната колекция за историческо филилигранно стъкло.

Снимки:

Видео

Кадрите са ни предоставени от Пресслужбата на министър-председателя на Република Турция.