Районно мюфтийство – Смолян проведе заседание с Мюсюлманските настоятелства

На 16.12.2015 г. в новата административна сграда на Районно мюфтийство – Смолян се проведе редовно заседание с председателите на мюсюлманските настоятелства в област Смолян. В началото на заседанието Районният мюфтия Неджми Дъбов презентира дейността на Районното мюфтийство през последните години и начерта визията му за развитие. Презентацията беше основа, върху която се отвори дискусия, относно правното и материално състояние на джамиите и месджидите и вакъфските имоти. Мюфтията запозна представителите на настоятелствата с хода на проекта за изкарване на документи за собственост на молитвените домове и проблемите, свързани с осъществяването му. Той подчерта и предимството на централизацията в управлението на вакъфските имоти, като по този начин се гарантира тяхното опазване и по-добро стопанисване. По време на заседанието беше очертана тенденцията за разширяване на религиозно-образователната и социална дейност  в джамиите. Пример за това е активното участие на мюсюлманите в област Смолян в националните дарителски, образователни и социални кампании, провеждани в джамиите.
В последната точка от дневния ред на заседанието беше докладвано за развитието на Проекта за финансово подпомагане на Изповеданието. Проектът предвижда всяко мюсюлманско семейство да дарява по 1 % от месечните си доходи за подпомагане на религиозната дейност на Изповеданието.
В края на заседанието Районният мюфтия благодари на Мюсюлманките настоятелства за тяхната активност в упражняването на дейността им и за разбирането и усещането им за монолитна мюсюлманска общност.