Главният мюфтия с участие в Световна среща на върха по въпросите на мюсюлманските малцинства

 

         На 16 април (понеделник) 2018 година в Истанбул, Турция беше открита голямата Световна среща на върха по въпросите на мюсюлманските малцинства. Тя е организирана от Дирекцията по религиозните въпроси в Република Турция – „Диянет“ и ще продължи до 19 април.

         Участници в нея са близо 250 човека от около 100 страни по света. Сред тях са не само представители на мюсюлмански малцинства, а и представители на различни организации, водещи турски държавници, правозащитници, журналисти и т.н. Като представител на Мюсюлманско изповедание в България на форума присъства главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи.

Срещата на върха бе открита в двореца „Долмабахче” в Истанбул. На церемонията по откриването турският президент Реджеб Тайп Ердоган изнесе своето слово, в което заклейми всякакъв вид насилие, ширещо се по света, като даде примери с Мианмар и Сирия. Ердоган не пропусна да спомене и това, че терорът няма религия и народност.

         Програмата на международното събитие е фокусирана върху разглеждането на различни въпроси, касаещи живота на мюсюлманските малцинствени общности по света. Сред тях са тези за основните им права и свободи, пътищата за разрешаване на проблемите от различно естество. Включен е и обзор на мюсюлманските малцинства в миналото и бъдещите перспективи пред тези общности.

По време на събитието д-р Мустафа Хаджи проведе среща с председателя на „Диянет“ на Република Турция проф. д-р Али Ербаш.      

        Последният ден от световната среща на върха в Истанбул е предвиден за туристическа обиколка на участниците из града.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Sonhaberler.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.