Въздействие на вярата в съдния ден върху характера и поведението на човека

 

 

Снимка: www.haber365.com.tr

 

Вярването в съдния ден и съживяването след смъртта е една от най-важните основи на вярата след вярата в Аллах. Свидетелство за това е, че Аллах Теаля на много места в Коран-и Керим редом с вярата в Единния Аллах е споменал и вярата в съдния ден. Ислямската представа за живота не се ограничава само с краткия земен дом, а се простира извън пределите и размерите на света, в който се намираме в момента. В Коран-и Керим Аллах Теаля ни зове да се съревноваваме за Неговото опрощение и дом, чиито размери са колкото земята и небето, взети заедно. И ни предупреждава да се предпазим от огъня, който гори камъните, както е описано в 21-ви айет на сура ел-Хадид и 30-и айет на сура Каф.

Наградата и наказанието, които обхваща вярата в съдния ден, на практика направляват човека в добрия път. Няма закон – човешко дело, който да може да оформя уравновесен и правдив характер, както това се постига с вярата в съдния ден. Затова ще видим как вярващият в съдния ден приема различно нещата в живота, защото ги гледа с окото на човек, който измерва вредата и ползата от гледна точка на вечността, а не на базата на краткия земен живот. Поради което вярващият в съдния ден е устойчив на проблемите, понася с търпение сполетяващите го беди, надявайки се на отплата в отвъдното и осъзнавайки, че онова, което е при Аллах, е вечно, а другото – временно.

Аллах Теаля, за да затвърди и укрепи това убеждение, е разкрил някои от събитията на този страшен и неведом ден, описал е някои от благодатите му, отговорил е на някои от съмненията на отхвърлящите го, казвайки: И дава той пример на Нас, а своето сътворяване забравя. И казва: „Кой ще съживи костите, след като станат на пръст?“. Кажи: „Ще ги съживи Онзи, Който ги сътвори първия път. Той знае всичко как се сътворява“ (Ясин, 36: 78–79). А в 30-и айет на сура Ал-и Имран ни предупреждава: „В този ден всяка душа ще намери доброто, което е сторила, и злото, което е сторила, и ще иска то да се отдалечи от нея“.

 

Халил Ходжов Началник отдел „Иршад“

Списание МЮСЮЛМАНИ

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.