22-годишен младеж от крумовградско успешно завърши обучението си за хафъз

 

След няколкогодишно обучение в Курса за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ в миньорския град Мадан Елияса Иляз Емин вече официално е един от тях – т.н. „пазители на Корана“ в България, проявили волята и упоритостта да наизустят свещените текстове. Младежът е на 22 години и е от крумовградското село Бук.

На 15 септември (неделя) 2019 година в централната джамия на град Крумовград се проведе тържествено честване по случай утвърждаването на Елияса Емин като хафъз. Празникът беше уважен от близо 1200 души, сред които районни мюфтии и представители на Мюсюлманско изповедание, преподаватели и съученици на младия хафъз от школата в град Мадан, гости от Духовно училище – Момчилград, както и гости от Гърция и Република Турция. На тържественото събитие присъстваха още  кметът на Община Крумовград Себихан Мехмед и председателят на Общинския съвет Метин Байрам.

Празничната програма включваше четене на мевлид и прочит на откъси и кратки сури от Коран-и Керим - както от хафъз Елияса Емин, така и от директора и учениците от курса за хафъзи в Мадан. Изпълнени бяха и религиозни песнопения. Приветствията и специалните си поздравления за постигнатия успех на младия хафъз поднесоха районните мюфтии на Смолян и Кърджали Неджми Дъбов и Бейхан Мехмед.

 „Много съм благодарен, че от Районно мюфтийство – Смолян и областта присъстваха толкова много гости. Елияса Емин беше изключителен пример за мюсюлманската ни общност в Крумовград и се надяваме неговият успех да бъде повторен и примерът му последван и от други младежи тук.“ – каза за Grandmufti.bg по повод проведеното тържество наместник районният мюфтия в Крумовград Насуф Халил.

Тържеството беше закрито с дуа, прочетена от районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, а всички гости бяха нагостени с празничен обяд.

Автор: Л. Чаушева 

Снимки: Юсуф Низамоглу

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.