Висшият ислямски институт откри новата академична година с 26 първокурсници

 

Новата академична 2019/2020 година беше официално открита във Висшия ислямски институт (ВИИ) на 16 септември (понеделник) 2019 година. Тази година във висшето учебно заведение постъпиха общо 26 нови студенти първокурсници – 8 от тях в редовна форма на обучение и 18 задочници.

Церемонията по откриването на новата академична година във ВИИ започна с четене на откъс от Коран-и Керим от един от студентите първокурсници. След това главният мюфтия и ректор на ВИИ д-р Мустафа Хаджи приветства всички студенти и гости. Приветствията си поднесоха и официални гости, сред които бяха заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, а също и представители на Посолството на Република Турция в България.

Една от първите прояви през новата академична година за студентите на ВИИ беше участие във възпоменателен мевлид за покойния доц. Ибрахим Ялъмов. Той се проведе на 17 септември (вторник) от 17:30 часа в сградата на института в столичния квартал Враждебна. Програмата в памет на доц. Ялъмов включваше четене на мевлид и Коран-и Керим. Присъстващите отправиха дуа Аллах да се смили над него и да го удостои със степен в Райските градини. Във възпоменателната среща участие взеха студенти и преподаватели от института, както и представители на Мюсюлманско изповедание.

Високоуважаваният доц. Ялъмов ни напусна завинаги от този свят на 19 юли 2019 година, на 85-годишна възраст. Той беше изтъкнат представител на турската интелигенция у нас, а също и дългогодишен преподавател и бивш ректор на ВИИ.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.