Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов взе участие в работно заседание на Районно мюфтийство – Велико Търново

 

Редовно месечно заседание с имамите от великотърновско се проведе на 11 ноември (понеделник) тази година в джамията на град Велико Търново. Официален гост на работната среща от страна на Главно мюфтийство бе заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов.

Програмата беше открита с четене на Коран от гост-имама от Република Турция към севлиевската джамия Нури Аксом. Участниците бяха запознати с дневния ред, който включваше обсъждания на „имам хаккъ“, извършените дейности от имамите по места през изминалия месец октомври. Присъстващите бяха запознати с възможностите за квалификация и преквалификация за имами в страната, които са под формата на различни курсове за обогатяване и опресняване на знания. Акцент беше поставен върху нуждата от намиране на нови кадри, кандидат-имами към Районно мюфтийство – Велико Търново.

„При обсъжданията на проведените по-рано тази година летни коран-курсове стигнахме до заключението, че в случай на увеличаване броя на имамите в мюфтийството ни ще може да си позволим и сформирането на  повече курсове по Коран за деца през летния сезон.“ – коментира за Grandmufti.bgсекретарят на търновското мюфтийство Яшар Мехмед.

В рамките на работното заседание бяха обсъдени още темите за заплащането на имамите и проекта за въвеждане на система за отчет и проверка на джамиите. Нуждата от провеждането на религиозни срещи и сохбети в джамиите в района през зимния период също бе една от темите, върху които имамите проведоха обсъжданията си.

Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов информира участниците в заседанието, че се очаква от догодина да заработи система за проверка квалификацията на имамите по места, която ще бъде осъществявана от Главно мюфтийство. Предвижда се и заплащането на имамите да бъде формирано на база професионалната им квалификация.

Заседанието беше официално закрито с дуа за здраве и спорни служебни дела на всички имами.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.