Изявление на НСРОБ във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия 2019

Уважаеми сънародници,

Скъпи братя и сестри,

С Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортните произшествия.  На 17 ноември 2019 година съвместно с много държавни институции и неправителствени организации Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, който тази година ще премине под мотото „Животът не е резервна част“.

Тъжната годишна статистика сочи, че само за първите десет месеца от настоящата 2019 година по пътищата на страната ни са загинали 517 души, а повече от 7100 човека са пострадали в резултат на пътнотранспортни произшествия. За огромно съжаление това не са просто цифри! Зад тях стоят стотици и хиляди човешки животи, които биват очернени завинаги поради войната по пътищата, която се води всекидневно и срещу която никой от нас не е застрахован. Дори повече от това - всеки от нас носи отговорност за случващото се по пътищата по същия начин, по който носи отговорност за собствения си живот. Човешкият живот ни е дар от Бога, който следва да пазим и спрямо който не трябва да проявяваме лекомислие в нито един момент, включително докато сме на пътя. Нека  проявим нужната отговорност като родители към децата си, които ежедневно возим на задната седалка. Освен всичко друго, ние сме тези, които трябва да им дадем достоен пример като участници в движението по пътищата – било то като пешеходци, пътници или водачи. Правото на живот е неприкосновено човешко право и войната по пътищата няма да бъде спряна, докато всеки един от нас не приеме опазването на живота на пътя като своя лична кауза!

Факт е, че поради отвличане на вниманието и различни странични занимания по време на път всеки ден в България умират десетки хора. Нека всеки от нас, докато е в ролята на шофьор и е на пътя, се фокусира изцяло върху тази своя роля и забрави за всички останали задачи и  занимания. Да не забравяме, че сядането зад волана с чисто съзнание и с внимание, насочено единствено върху пътната обстановка, може да е причина за това да опазим нечий живот! Отговорността ни на пътя е  отговорност към цялото общество и човечество!

Скъпи братя и сестри,

Нека не забравяме и за силата на молитвата към Бога във всеки момент от ежедневието ни и включително докато участваме в пътното движение. Да тръгваме на път с молитва към Всевишния и с мисъл за Него и живота, който Той ни е дарил – молитва за това Бог да пази на пътя нас и всички останали участници в движението! И нека помним, че молитвата към Господ не изключва проявата на разум и отговорност – към Него, към семействата ни, към всички участници в пътното движение и към себе си! Защото… „Животът не е резервна част“!

Бог да пази всички вас и семействата ви на пътя и нека с всяка изминала година броят на жертвите по пътищата на България и по целия свят става по-малък!

 

УС на НСРОБ

11.11.2019г. 

Гр. София

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.