Sofia MENAR 2020 – кинофестивалът, който разчупва предразсъдъците за мюсюлманския свят

Кадър от иранския филм „Домино“

Преди дни за 12-та поредна година беше официално открит филмовият фестивал Sofia MENAR 2020, който тази година ще се проведе до 30 януари и протича паралелно в няколко български града - София, Пловдив, Стара Загора и Варна. 

Поредното издание на кинофестивала отново е с фокус върху културата и традициите на хората от ислямския свят, представяйки ни най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Един от акцентите тази година са съвместни кинопродукции между страни от скандинавския регион и Близкия изток.

Кадър от египетския филм „На края на света“

Фестивалът беше открит официално в столичния Дом на киното на 14 януари (вторник) 2020 година с египетския филм „На края на света“. Тазгодишната селекция от филми в рамките на Sofia MENAR е изключително разнообразна, като продукциите може да бъде гледани в пет софийски киносалона – Дом на киното, “Euro Cinema”, Културен център „G8“, Кино “Влайкова“ и Чешки център, както и в Пловдив, Варна и Стара Загора.

В рамките на кинофестивала се провеждат и официални вечери, в които биват представяни различните кинематографии – тази година официалните вечери са посветени на Азербайджан, Палестина, Индонезия, Индия и  Мароко. Чрез изложби и различни други прояви от бита и културата на съответните страни събитията ни предоставят възможност да се запознаем отблизо с тези региони от света.

Най-ценното в Sofia MENAR обаче е възможността да бъдат разчупени всички предразсъдъци и стереотипи по отношение на мюсюлманския свят и народите му; възможността да отворим сетивата си за далечното и непознатото, което в нормални условия винаги плаши и поражда враждебност.

Със сигурност филмовият фестивал Sofia MENAR  поставя основата на един своеобразен „мост“ между различните етноси, религии, култури. И всеки от нас има възможността да положи своята „тухла“ при изграждането на тази връзката с далечното и непознатото – до 30 януари 2020, в четири български града, благодарение на сдружение „Позор“.

Пълната програма за прожекциите в рамките на филмовия фестивал Sofia MENAR 2020 може да видите ТУК.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Sofia MENAR 2020


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.