Представители на Мюсюлманско изповедание уважиха възпоменателно събитие на азербайджанското посолство у нас

 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик бяха сред официалните гости на възпоменателното събитие „Черният януари“, организирано от Посолството на Азербайджан у нас по случай 30-ата годишнина от трагичните събития в Баку. Мемориалната програма се състоя на 17 януари (петък) тази година в Централния военен клуб на бул. „Цар Освободител“ 7 в столицата и включваше официални изказвания, документална филмова прожекция и изпълнения на класически музикални композиции на пиано от пианистката Ани Линчева.

На 20 януари 1990 година Съветската армия нахлува в азербайджанската столица Баку след незаконното решение на бившето ръководство на СССР с цел да спре националната борба на азербайджанския народ. Стотици са хората, които на тази дата преди 30 години плащат с цената на собствения си живот за стремежа си към независимост от Съветската империя след 70-годишно подчинение.

На 19 срещу 20 януари 1990 година са убити 137 цивилни, 744 са ранени и 841 са незаконно арестувани след нахлуването на съветските войски в Баку. Тази трагедия, сполетяла хиляди хора и семействата им, по-късно бива наречена „Черният януари“ и остава завинаги в световната история.

  

Автор: Л. Чаушева 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.