Незабравими мигове за сираците

На 22-23 Април 2016г. група от 17 деца сираци, които получават помощ от отдел „Социален” се включиха във Втората световна среща на сираците организирана от община Султангази – Истанбул, тези дни съвпаднаха с националния празник не детето в Република Турция. Три дневната програма започна с приветствено слово на кмета на община Султангази. След това един от талантите на Турция Митхат Джамбаз със своите акробатични представления предостави незабравими мигове за децата сираци дошли като гости от 10 държави. След това последва развлекателно състезание. Програмата в  първия ден продължи с посещение в развлекателния център WİALAND. Атракцията с топовете в тунела на „Сънят на Фатих” привлякоха вниманието на децата.  Освен това блъскащи колички, секващите дъха бързи влакове, въртящите се люлки, плаващите лодки в пещерите отразяващи света на чудесата, накараха децата да изживеят прекрасни минути. През втория ден програмата продължи в спортния салон на Султангази с организирани от децата традиционни танци, рецитиране на стихове, източни бойни изкуства и борба. Сираците ни се включиха в едно добро дело като засадиха дръвчета от свое име в  основаната „Паметна гора на сираците от цял свят” в близост до гората Джебеджиоглу. След това се посети парка Миниатюрк,  което даде възможност на децата да разгледат изложени макети на исторически паметници на Османската архитектура. В последния ден  от програмата се проведе  обиколка на Босфора. Между децата се проведоха  състезания, представени бяха местни народни танци. В разходката успяха да се насладят на прекрасен изглед на Истанбул. Децата споделиха, че всичко което им се случи бе прекрасно. При закриването на програмата на дошлите от целия свят деца сираци, представител на благотворителната организация „Ахмед Йесеви” им подари плакети.   
Екскурзията бе организирана с партньорството и съдействието на община Османгази – Република Турция и сдружението „Преданост към Балканите”.
Ръководството на Главно мюфтийство благодари за положените усилия и любезното гостоприемство.
Надяваме се този вид взаимодействие ще влезе под сянката на айета: „И си помагайте един другиму в праведноста и богобоязливостта…”. (Ал-Маиде-2)
По този начин бихме внесли  радост в  голямото изпитание на сираците.
Бахри Изет


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.