Представиха резултатите от проучване сред мюсюлманите в България на НБУ и „Алфа Рисърч”

 

 

 

На 6 април (четвъртък) тази година в Националния пресклуб на БТА в столицата бяха официално представени резултатите от сравнително проучване на Нов български университет и агенция „Алфа Рисърч”, проведено сред мюсюлманите в България. Проучването „Нагласи на мюсюлманите в България: 2011 – 2016 г.” е реализирано с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер” през есента на 2016 година, пет години след първото аналогично изследване. Ръководител на екипа е проф. Евгения Иванова от НБУ.

В проучването са включени 1200 пълнолетни български граждани, които са самоидентифицират като мюсюлмани по произход, а самото то е проведено чрез преки интервюта с лицата в техните домове. Всички интервюирани са разпределени в няколко подгрупи – турци сунити, турци алевити, българоезични мюсюлмани и мюсюлмани в гетата.

Според резултатите от проучването сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения. Наблюдава се едновременно придържане към модерността и традицията, както и ясно изразена религиозна идентичност със засилваща се тенденция към спазване на определени религиозни норми – пост по време на Рамазан, въздържание от алкохол и въздържание от консумация на свинско месо.

Въпреки това резултатите от проучването сочат, че 54% от участниците в проучването не отслужват молитвата, а 41% не посещават джамия. И се наблюдава тенденция към отслабване на религиозността като цяло – с 8% за периода от 2011 до 2016 година.

Анализаторите на проучването сочат, че се наблюдава висока религиозност сред бедните мюсюлмани в гетата – до 100%, като е сравнително висока и сред най-младите мюсюлмани. 86% от всички анкетирани определят ролята на религията в живота си като важна.  

Резултатите от проведеното проучване сочат, че мюсюлманите осъждат категорично тероризма – така е било както през 2011, така и през изминалата 2016 година. Дори степента на неприемане на терористичните организации през 2016 година е нараснала.

Във връзка със съжителството между представителите на различните религиозни общности в страната проучването показва устойчив модел на съжителство между мюсюлмани и християни, но се наблюдава обособяване между общностите, най-вече по отношение на изучаването на предмет „Религия” в училище.

 

                                                                           Автор: Л. Чаушева

                                                        

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.