Априлските лагер-семинари на Мюсюлманско изповедание или как десетки деца оползотвориха пролетната си ваканция

 

Десетки деца мюсюлмани от различни краища на България решиха да не губят времето си от дългоочакваната пролетна ваканция през април. Точно обратното – оползотвориха го, като взеха участие в религиозни лагер-семинари, организирани от Мюсюлманско изповедание.

Неколкодневните семинари бяха за ученици от IV до VIII клас и се проведоха в периода от 9 до 14 април, 2017 година в различни краища на страната. Всички те преминаха под мотото „Да опознаем своята религия”.

За момчета семинари имаше в село Делчево, област Разград; село Крън, област Стара Загора и в село Устина, област Пловдив. Общият брой на момчетата, които взеха участие в трите лагер-семинари, е 63.

Семинарът за момичета се проведе в базата на централната джамия в град Рудозем, а в него се включиха 26 девойки.

Лагеруващите малки мюсюлмани – момчета и момичета от всички четири лагера, успешно съчетаваха полезното с приятното по време на престоя си. Те имаха образователни занятия по Сиир, Фъкх, Акаид и Ахляк. В някои от лагер-семинарите участниците използваха свободното от занятия време за наизустяване на сури от Свещения Коран. Например всички момчета в Крън в края на престоя си бяха наизустили сура „Фатиха”, а някои от тях и по още 2-3 сури.

Организаторите на лагер-семинарите не подцениха и ролята и значението за децата на игрите и свободните занимания, затова през следобедите лагеруващите имаха възможност да участват в различни спортно-развлекателни програми, както и да посетят местни природни или исторически забележителности. Лагеруващите в Крън се разходиха до връх Шипка и посетиха Паметника на свободата. Учениците от лагер-семинара в Устина имаха организиран излет до водопада, намиращ се в близост до селото, а девойките в Рудозем си направиха разходка до областния град Смолян.

Част от възпитателите и преподавателите в лагер-семинарите бяха настоящи студенти от различни висши учебни заведения на страната.

В рамките на проведените семинари лагеруващите момчета и девойки бяха посетени от служители на Главно мюфтийство. Те предадоха на учениците поздрави и благопожелания от името на главния мюфтия на България Мустафа Хаджи, а от името на Мюсюлманско изповедание участниците получиха подаръци - образователна литература под формата на книги.

В дните на 10 и 11 април тази година Мюсюлманско изповедание успя да зарадва и да разнообрази ежедневието и на децата от коран-курсовете в град Айтос. Момчетата, които също са ученици от IV до VIII клас, бяха на излети и пикници. Те, подобно на връстниците си от лагер-семинарите, също получиха и подаръци от организаторите.

 

 

                                                                           Автор: Л. Чаушева

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.