Десетки палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелските сили  за сигурност пред джамията Ал-Акса

Напрежението около затварянето на джамията Ал-Акса в Стария град на Йерусалим непрекъснато ескалира.В знак на протест срещу поставените металдетектори на входовете на Харам ал-Шариф в Стария град на Йерусалим вече няколко дни палестинците отслужват молитвите си извън огражденията на храма, пред входовете и стените му.

В четвъртък вечерта се стигна и до сблъсъци между израелските сили за сигурност и палестинците, които се бяха събрали, за да отслужат вечерната молитва пред стените на джамията. Това предаде информационната агенция Shehab News Agency.

По данни на Палестинския червен полумесец пострадали при сблъсъците в четвъртък вечерта са 55 палестинци, както двама от тях са в тежко състояние. Няма информация за пострадали израелски служители на реда.

Съобщава се за използване на звукови бомби от страна на израелската армия и на сълзотворен газ за разпръскване на тълпата. Израелските служби за сигурностса с повишена готовност за действие през петъчния ден. В четвъртък срещу петък през нощта на място около Месджид Ал-Акса са докарани големи метални ограждения.

Очаква се петъчният ден в Стария град на Йерусалим да премине изключително динамично и вероятно съпътстван с огромно напрежение.

Припомняме, че ислямските религиозни институции в Йерусалим призоваха мюсюлманите да се съберат в петък пред стените на джамията Ал-Акса в Стария град за отслужването на петъчната молитва. Това ще е форма на протест от палестинска страна срещу прекомерните мерки за сигурност, които вече в продължение на седмица налага Израел.

 

 

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Shehab News Agency 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.