275 поклонници от Българияуспешно изпълниха ибадета хадж

 

По официални данни на Министерството на хаджа на Саудитска Арабия тази година чуждестранните поклонниците наброяват повече от 2.5 милиона души, от общо 168 националности. Предполага се, че поклонение са извършили над 1 милион местни хаджии, освен това има и мнозина такива, които остават извън статистиката.

Сред милионите поклонници в Светите места тази година са и 275 хаджии от България, които изпълниха поклонението хадж под егидата на Главно мюфтийство. 

 

Поклонението хадж е един от петте стълба на ислямската религия. Всеки мюсюлманин е задължен поне веднъж в живота си да посети Светите места. Относно това Всемогъщият Аллах в Свещения Коран повелява: „И дълг на хората към Аллах е поклонението хадж при Дома за онзи, който може да отиде, а който откаже, Аллах не се нуждае от световете.” (Ал-Имран, 3:97)

Програмата на хаджиите се организира и ръководи от опитен организационен екип, чийто ръководител е заместник-главният мюфтия Ахмед Хасанов. В организационния екип са включени още началникът на Отдел „Хадж” към Главно мюфтийство Джемал Иса, началникът на Отдел „Административен” към Главно мюфтийство Бейхан Мехмед, имамът на село Лъжница Мохамед Камбер, имам-хатибът на Районно мюфтийство - Айтос Ясин Гюн, ваизът към Районно мюфтийство - Смолян Хюсеин Камберов, имам-ваизът към Районно мюфтийство - Благоевград Осман Кутрев, наместник -мюфтията на Кърджали Ерхан Реджеб и сътрудничките Нурджан Мустафа и Фатима Кьойбашиева. Освен това в екипа има медицински персонал, който обслужва хаджиите – това са фелдшерът Хюсеин Мустафа и медицинската сестра Емине Сейдахмед. Те се грижат за физическото здраве на поклонниците, които са подложени на редица духовни и физически изпитания.

Освен религиозните си задължения хаджиите от България имат възможността да участват в религиозно-културните мероприятия, организирани на място от Главно мюфтийство. Всеки ден се провеждат лекции на различни теми, които способстват за по-пълноценното разбиране на ислямската религия и осъзнаването мъдростта на поклонението хадж. Също така по време  на престоя си в Саудитска Арабия хаджиите имат възможността да посещават историческите места с организирани екскурзии от организационния екип на Главно мюфтийство.

Едномесечната програма на хаджиите ще приключи на 21 септември. Завръщането на хаджиите ще се осъществи с турска авиолиния. Хаджиите, които са в Светите места с организацията на Главно мюфтийство, ще отпътуват от Медина на 21 септември в 20:40 часа и ще кацнат в 23:20 часа на международно летище „Ататюрк” в Истанбул.

Сутринта на 22 септември тази година, около 9:00 часа сутринта хаджиите ще бъдат в родните си места в България.

 

Екипът на Главно мюфтийство отправя дуа Аллах (С.Т.) да приеме хаджа на всички хаджии и да отреди възможност на всеки желаещ да стане хаджия… Амин.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.