Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание по повод насилието срещу мюсюлманите рохинги в Мианмар

На 13 септември 2017 година (сряда) Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание, свикано по повод кръвопролитията в Мианмар.

Швеция и Великобритания са предложили свикване на извънредна среща на Съвета за сигурност предвид нарастващото притеснение от страна на международната общност по повод неспиращото вече трета седмица насилие срещу малцинствената мюсюлманска общност на рохингите в Мианмар.

Съветът за сигурност на ООН вече проведе заседание при закрити врати в края на август, за да обсъди случващото се в Мианмар. Тогава обаче не излезе с официално становище след срещата.

Според посланика на Великобритания в ООН Матю Райкрофт свикването на извънредното заседание е показателно за тревожността на страните членки на ООН по повод ситуацията в Мианмар, която продължава да се влошава за много рохинги, продължаващи да напускат Мианмар  в посока Бангладеш.

До момента близо 313 000 представители на малцинствената общност на мюсюлманите рохинги са преминали като бежанци в съседен Бангладеш, което е около 1/3 от общия им брой, наброяващ 1.1 млн. души.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: AFP

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok