Представители на Мюсюлманско изповедание изпратиха Видинския митрополит Дометиан в последния му земен път

На 20.09.2017 година в град Видин бе изпратен в последния му земен  път Видинският митрополит Дометиан. На опелото присъстваха много граждани на Видин, както и представители на Българската православна църква. Районният мюфтия на Монтана Неджати Али и имами от региона на Районно мюфтийство – Монтана също уважиха и изпратиха в последния му земен път митрополит Дометиан. Представителите на Мюсюлманско изповедание присъстваха на опелото в катедралния храм "Св. Димитър" във Видин и в шествието след това.

Българският патриарх Неофит изказа своята благодарност към районния мюфтия Неджати Али за проявеното уважение към Видински митрополит Дометиан в последният му земен път и припомни: „Той много Ви обичаше и уважаваше. Ценеше толерантността, която съществува във  Видин, и се стараеше да се разпространява в страната и по света. Днес Вие, с вашето присъствие, го доказахте – доказахте вашата почит и уважение към митрополит Дометиан като духовник и човек, както и постигнатото разбирателство, толерантност и добросъседство между нас и вас. Нека това да продължи и занапред”.

След опелото церемонията продължи с траурно литийно шествие към Видинската митрополия,  където бе погребан митрополит Дометиан.

Видинският митрополит почина след продължително боледуване. Светското му име е Димитър Топузлиев. Роден е през 1932 година в смолянското село Хасовица. През лятото на 1987 година е избран за Видински митрополит.

 

20 септември беше обявен за Ден на траур в Община Видин, а Общинският съвет взе решение да удостои митрополит Дометиан със званието „почетен гражданин” на Видин

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.