От тайните на оруча

Учените установяват ползата от оруча едва през ХХ век, когато започват да правят изследвания с модерна апаратура, при което разкриват много от тайните на човешкото тяло при взаимодействията на храната в организма. Въпреки откритията, лекарите предлагат въздържане от храна, при което подлагат пациентите на голям риск, като не приемат храна седмици и месеци наред, а само вода и други течности. Този вид въздържане обаче е опасно за човешкото здраве, дори понякога може да доведе и до фатален край.
Този медицински оруч не може да се практикува, освен под наблюдението на лекарски екип. В същото време при ислямския оруч за един месец, в който човек се предпазва от храна, вода и интимни контакти не само се постигат желаните здравословни ползи, но с лекота се предотвратяват и редица заболявания, без риск за живота. В същото време не е необходим и екип от лекари. Това е леснодостъпен начин както за хората от града, така и от селото.
Може да се зададе въпроса: - Кой е онзи, който удостои с това познание Мухаммед (с.а.с.) ако не Знаещият, Мъдрият и Милостивият, Който го изпрати милост за световете.
Пратеника (с.а.с.) повелява да се бърза при прекратяване на оруча, а сутринта на сахур да се яде до последната минута. Подобно на това е забранил човек да пази оруч два дена без прекъсване, което също би било пагубно.
Пейгамбера (с.а.с.) ни съветва е да се разговява с фурми. Известно е, че захарта в тях много лесно и бързо се абсорбира от организма – за около 5 минути, което дава необходимата енергия на храносмилателния тракт да заработи така, че да е готов да поеме яденето.
Освен това Пратеника ни е забранил сбивания и пререкания, при които по време на оруча се изхабява много енергия и се затруднява допълнително организма. Другата полза от оруча е, че тъканите на някои органи на възрастните хора по време на оруча се подмладяват до 5-6 на сто. По този начин се забавя стареенето им.
Това потвърждава, че оручът е полезен за възрастните, а не вреди, както си въобразяват някои. Аллах Теаля повелява: „…Да говеете е по-добре за вас, ако знаете” – (ел-Бакара, 184).


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.