Бухара ще бъде столица на ислямската култура през 2020 година

 

Узбекистанският град Бухара ще бъде Столица на ислямската култура 2020. До това решение се стигна в рамките на IX-ата ислямска конференция на министрите на културата, пише изданието TheTashkentTimes. Освен Бухара за столици на ислямската култура през 2020 година бяха номинирано още градовете Кайро (Египет) и Бамако (Мали).

IX-ата ислямска конференция на министрите на културата беше организирана от Ислямската образователна, научна и културна организация (ISESCO), която периодично провежда конференции с председателите на ислямски културни центрове и организации в Югоизточна Азия и Тихия океан. Целта е да се постигне по-добра комуникация, за се подобри сътрудничеството и координацията между различните ислямски организации в региона.

Бухара е петият по големина град на Узбекистан. Заради това, че събира в границите си близо 140 културни паметника, градът е наричан град-музей. Бухара има хилядолетна история и е типичен пример за средновековен град в Централна Азия. В него може да бъде видяна гробницата на Исмаил Самани – някогашен виден владетел от Династията на саманидите, който обект е истински феномен на мюсюлманската архитектура от Xвек. Бухара също така все още пази на територията си редица медресета от XVIIвек. Разположен на Пътя на коприната в миналото, днес узбекистанското селище е град под закрилата на ЮНЕСКО.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.