Младеж от Мадан представи България на престижно международно състезание за хафъзи в Дубай

 

       Той е един от възпитаниците на единствения в България център за обучение на хафъзи – този в миньорското градче Мадан. Казва се Мехди Мусакев и е на 18 години. Направил първите си крачки към хафъзлъка в най-ранна детска възраст, младежът успява да наизусти текста на Свещения Коран само за три години. Това се случва под ръководството основно на Шефкет Мурад Хаджи и с помощта на Байрям Ушев, самите те хафъзи и преподаватели в курса в Мадан.

         В начинанието Мехди се впуска заедно с брат си, който също е вече хафъз. Днес младото момче е вече бивш възпитаник на Курса за хафъзи в миньорския град и работи за семейния бизнес на фамилията.

         За крехката си възраст Мехди Мусакев е участвал на редица международни състезания за хафъзи - в Турция, Македония и Хърватия и не крие радостта си от това.

         Тази година по време на Свещения месец Рамазан маданчанинът имаше възможността да вземе участие в международния конкурс Dubai International Holy Quran Award - едно от най-престижните състезания за хафъзи в света. Едноименната престижна награда се връчва ежегодно в рамките на грандиозното състезание, финансирано от правителството на Дубай. Тази година беше 22-ото издание на конкурса, като Мехди Мусакев от България беше един от общо 104-мата участници от повече от 160 страни по цял свят. От 1997 година до днес през това международно състезание са минали близо 1800 хафъзи, като през настоящата година броят им е рекорден.

         „Често казват, че да участва в състезанието Dubai International Holy Quran Award е мечта на всеки един хафъз по света. Какво Ви даде участието в това международно състезание?“ – питам младия хафъз Мусакев.

         „Това е вярно. Лично на мен да посетя Дубай винаги ми е било мечта. А възможността да бъда там на състезание за наизустяване на Корана, на което да представлявам цяла България, е просто уникална! Една моя мечта се превърна в реалност.“ – споделя за Grandmufti.bg Мехди.

 

       Тази година програмата на международното събитие в Дубай беше открита на 17 май и обхвана общо 20 дни от Свещения месец Рамазан. Традиционно тя е разделена на общо 3 панела – лекционна част в първите 6 дни, след което продължава с 12-дневното състезание за наизустяване на Свещената книга и завършва с връчването на престижната награда „Ислямска личност на годината“, част от международното събитие.

 

         Предвид че е месец Рамазан, прослушването на състезателите хафъзи ставаше вечер, като те бяха разделени на групи за всеки от дните. Участието на Мехди Мусакев, който представи България, беше насрочено за 2 юни тази година (събота).

         Питам го какво е усещането да рецитираш Корана пред толкова голяма аудитория, сред която са хора като Шейх Ал-Хузейфи, например – имам в джамията на Пратеника (с.а.с.) в Медина, и още редица знаменити хафъзи, имами и шейхове от цял свят?

         „Чувството да излезеш пред такива хора, за да рецитираш Свещения Коран, е просто неописуемо. Трябва да се радваш и да благодариш на Всевишния Аллах, че ти е отдал такава възможност.“ – казва младият мюсюлманин.

         Докато си говорим за подготовката на младежа за тазгодишния сериозен конкурс по наизустяване на Корана в Дубай, той не пропуска да благодари на хората около себе си с думите: „Благодаря на учителите ми, които въпреки че вече съм завършил Курса за хафъзи, ми помагаха в подготовката. Благодаря им и за техните усилия през всичките тези години, в които сме били заедно, за да постигна това. За мен те са част от моето семейство.“

         Факт е, че мюсюлманската общност в родния на Мехди град Мадан с много трепет и вълнение следеше представянето на хафъза на състезанието в Дубай. Дни след края на надпреварата той изказва благодарностите си към всички хора от общността, които по някакъв начин са го подкрепяли по време на участието му. – „Успехът не е само мой. Успехът е на всички.“ – заключва  18-годишният хафъз от Мадан.

 

 Мехди Мусакев (в центъра) по време на участието си в оспорваната надпревара

         В края на разговора помежду ни стигаме до често използваната метафора за хафъзите. „Пазителите на Корана“. В този смисъл, питам го как възприема тази си роля, какво е за него значението на това човек да знае Свещения текст на Корана наизуст?

         „Според мен „пазителите на Корана“ е най-точната фраза, която може да определи хората като мен. Защото, след като наизустиш Свещения Коран, идва по-трудната част, а именно - да го пазиш в сърцето си.“ – отговаря хафъз Мехди, който само преди дни достойно представи родината ни на престижното състезание по наизустяване на Корана в Дубай - Dubai International Holy Quran Award 2018.

 

***Видеозапис от участието на хафъз Мехди Мусакев на състезанието Dubai International Holy Quran Award 2018 в Обединените арабски емирства може да гледате ТУК.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.