Непозволените питиета


Употребата на алкохол, която се шири до най-далечните и недостъпни места на нашия живот, очерня живота на нашата младеж вреди не само на тях, но и на околните. Употребата на алкохол в нашата религия е обявена за харам както с айети, така и с хадиси. Само че днес алкохолните питиета се възприемат като нормални.
Дори изпиването на чашка или глътка питие не се смята за нещо лошо.
Днес, когато говорим за алкохолните питиета, не трябва да разбираме единствено виното и ракията. Забранените питиета включват всички видове, които упойват човека.
Нека сега да видим какво е написано за алкохолните напитки в най-важния източник за нас, словата на Аллах Теаля, в които няма никаква човешка намеса. Забраната на алкохолните напитки Аллах представя по следния начин:
„Питат те за виното и за играта на късмет. Кажи: „В тях има голям грях и изгода за хората, но грехът им е по-голям от изгодата“… Така Аллах ви обяснява знамение то за да размислите.“ (ел-Бакара, 2: 219)
„О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната!
Странете от тях, за да сполучите! Сатаната цели именно да всее между вас вражда и ненавист, и да ви възпре от споменаването на Аллах и от молитвата.
Не ще ли престанете?“ (ел-Маиде, 5: 90-91)
Както виждате в забраната за консумиране на алкохолни напитки, която е отредена от Аллах, има само полза за нас. Ако ние можем да приемем тази повеля и да я приложим, ползата от нея ще бъде единствено за нас, но ако ние пренебрегнем тази повеля и смятаме, че няма подобно нещо, то вредата ще бъде за нас както на този, така и на отвъдния свят.
Ако днес някой се яви при нас и каже, че това е хероин и ни предложи да опитаме малко, за да видим какво представлява – нашият отговор решително ще бъде: „Не!“ Защото ни е известно, че това е нещо изключително вредно, поради което се стараем да останем далеч от него. Това е и правилното. Щом като сме способни да отреагираме по такъв начин на този грях, защо тогава не реагираме по същия начин на алкохола, който също опиянява? Значи хероина опиянява, а алкохола не опиянява ли?! Тези, който употребява хероин, катастрофира и убива хора, а нима този, който употребява алкохол седи мирно като агне в дома си ли? Когато кажем, че една чашка не вреди, то по логически път излиза, че казваме
няма нищо от едно опитване на хероина.
От гледна точка на исляма няма никаква разлика между двете не ща. И двете неща опияняват човека и той едва след като изтрезнее разбира какво е правил. И двете има полза, но вредата им е по-голяма от ползата.
В нашата епоха, в която хората, дори останали далеч от исляма и не го познават, приемат, че алкохолът е вреден, а същевременно тези, които твърдят, че са вярващи заявяват, че от една чашка нищо не става!
Днес ние все още продължаваме да спорим относно решително забранените от Аллах храни и питиета и търсим начин да ги обявим за добри и полезни.
Забранените и полезни неща са ясно и точно посочени в Корана и сюннета. Докато някои приемат и вярват в това, то други се обявяват против повелите на Аллах. Има и една друга група сред нас, които приемат, че алкохолните питиета са вредни, но се занимават с търговията им, за да осигурят поминъка си. Ние знаем, че ислямът забранява производството и търговията с хероин и че това е грехота, според религията ни. Ето защо трябва да се знае, че производството и търговията с алкохолни напитки също е забранено и се смята за грехота. Ако ние не обръщаме внимание на тези забрани и ако продължаваме да спорим защо са обявени за харам?
В наши дни виждаме, че някои хора не могат без да употребяват алкохол. Те просто са станали зависими от него. Те не само, че не се интересуват дали алкохолът е вреден и забранен, но и се хвалят помежду си кой повече консумира. И такива често в пияно състояние се качват в колите си и причиняват нежелателни транспортни
произшествия, погубват своя и на семейството си живота. Затова нека онези, които не вярват, че алкохола е харам, погубват семействата си, лишават ги от препитанието им, участват в побоища, да не търсят причините у други хора.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.