Несекващите опити за промяна предназначението на „Куршум джамия“ в Карлово

В началото на тази седмица, на 15 октомври 2018 година, археолози от Национален археологически институт към БАН започнаха нови разкопки в „Куршум джамия“ в Карлово. Това се случва по заповед на Министерство на културата и при 10-дневно разрешение за разкопките, издадено от Община Карлово.

„Бяхме шокирани от новината, че „Куршум джамия“ отново се разкопава! Това, което разбрахме от самите археолози на терена, е, че текущите археологически разкопки в мюсюлманския исторически храм се правят с цел на Община Карлово статутът му да бъде променен от „паметник на културата с местно значение“ към „паметник на културата с национално значение“. – каза за Grandmufti.bg районният мюфтия на Пловдив Танер Вели. Тази промяна на статута пък е с цел получаване на по-добро европейско субсидиране по различни европейски програми. 

Текущите разкопки в „Куршум джамия“ в Карлово

По думите на пловдивския мюфтия, от предприетите действия в сградата на историческата „Куршум джамия“ е ощетено Мюсюлманско изповедание в България.

„Мюсюлманско изповедание претендира за собственост на тази сграда и в този смисъл не одобряваме това, което се случва в момента. За предприетите нови разкопки по никакъв начин не беше уведомено нито Районно мюфтийство – Пловдив, нито пък Мюсюлманско изповедание въобще, въпреки че то има претенции към собствеността.“ – допълни с възмущение  Танер Вели.

Припомняме, че съдебният процес за възстановяване собствеността върху вакъфския имот „Куршум джамия“ в Карлово на Мюсюлманско изповедание продължава вече години наред. Казусът все още не е окончателно решен, но през есента на 2013 година Окръжен съд – Пловдив върна собствеността на имота на Мюсюлманско изповедание. Това беше решението на първа инстанция. Докато през май 2015 година Апелативен съд – Пловдив постанови обратното и така съдебните дела все още продължават и са все съпътствани от голямо обществено напрежение.

Провеждаха се множество протести – от една страна бяха протестите срещу иска на мюфтийството, оглавявани от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По инициатива на общината беше организирана и подписка срещу този иск.

От друга страна, през лятото на 2015 година Главно мюфтийство също проведе национален протест под мотото „Да спрем унищожаването на храмове в европейска България“. Още тогава, с цел да бъдат спрени опитите на Мюсюлманско изповедание да си върне собствеността върху имота, беше издадено нареждане за стартиране на археологически разкопки в джамията.

Факт е, че с новите разкопки в историческия мюсюлмански храм тези опити все още продължават, въпреки че съдбата на „Куршум джамия“ в Карлово остава неясна. Това, което се знае за нея със сигурност, е, че е с повече от петвековна история - построена е през далечната 1485 година по нареждане на местния владетел Карлъзаде Али бей. За огромно съжаление повече от век джамията не функционира като храм, а опитите за подмяната на нейното предназначение – явно е - не спират.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.