Новият кмет на Йерусалим с проект срещу високоговорителите на джамиите 

Новият кмет на Йерусалим Моше Лион, който встъпи в длъжност през ноември, 2018 година задвижва проект за подмяна на озвучителните уредби на джамиите. Това пише изданието TheTimesofIsrael.

Този проектозакон ще е един от първите, прокарани от йерусалимския градоначалник, който през изминалия ноември зае кметския пост след изборна победа над съперника си Офер Беркович.

Проектозаконът предвижда озвучителните уредби на джамиите да бъдат подменени с нови, които са по-тихи. Освен това той ще дава право на полицията да намалява звука на високоговорителите, ако те са по-силни от предвижданото.

Проектът е изготвен с подкрепата на редица местни политически лидери от различни квартали в Източен Йерусалим. По информация на TheTimesofIsrael вече има и гласуван предварителен бюджет за прокарвания проектозакон. Той предвижда среден разход от около 50 000 - 70 000 израелски шекела (приблизително между 13 000 и 19 000 долара) за смяна на озвучителната система на всяка една джамия.

Политическите мерки за ограничаване на езана в земите на Израел и Източен Йерусалим не са прецедент. Припомняме, че през март 2017 година израелският парламент прие на първо четене проектозакон за забрана четенето на езан по микрофони и високоговорители в Израел и Източен Йерусалим. Той беше приет в Кнесета с 55:48 гласа и доведе до множество негативни реакции и явно неодобрение от страна на местните мюсюлмани и арабските парламентаристи. Ярък пример беше реакцията на арабският законодател Еймен Одех, който след гласуването на проектозакона публично взе негово копие и го скъса пред очите на всички в залата.

Реакцията на Еймен Одех от март, 2017

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.