Свещеният месец Рамазан

Достигнахме месец рамазан, в който се разтварят портите на милостта, укрепва се братството, единството и сплотеността. Увеличава се търпението, обичта и уважението сред мюсюлманите.
Месец рамазан заема много важно място в нашия живот. В него започна низпославането на Свещения Коран, който изведе човечеството от тъмнините на невежеството към светлината на вярата. През този месец ние спазваме оруч и в него се намира нощта „Кадир”, която е по-превъзходна от хиляда месеца.
Месец рамазан е благословена частица от време, в която ни се предоставят множество блага и красоти. Дженаб-и Аллах в Свещения Коран повелява следното: „Рамазан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението...” (ел-Бакара, 2: 185)
Любимият ни Пейгамбер (с.а.с.) е казал: „Всеки, който спазва оруч, вярвайки в Аллах и очаквайки награда единствено от Него, му се опрощават миналите (малки) грехове.” (Бухари) А в друг хадис се казва: „Рамазан е месецът, през който Аллах стори фарз оруча през деня, а нощите му отреди за извършване на нафиле ибадети. Това е месецът на търпението, чиято награда е дженнет. Той е месец на взаимопомощ и добротворство. В него се увеличава препитанието на вярващите и те биват облагодетелствани... Рамазан е месецът, чието начало е милост, средата – опрощение, а краят – освобождение от джехеннема огън.” (Тергиб)
Рамазан е месецът, който съдържа определено много мъдрости. Когато се погледне от този аспект, виждаме, че в него има доста индивидуални и социални ползи. Човек, който определено време говее, въздържайки се от ядене, пиене и полови страсти; придобива доста нравствени качества като: издръжливост, убеденост, благодарност, устойчивост и търпеливост. Оставайки гладен за известно време, той разбира стойността на нимета, тоест благодатта, с която го е дарил Аллах Теаля. Всичко това става причина за размисъл върху състоянието на бедните, което пък на свой ред е причина да се приближи с милосърдие и съчувствие към тях.
Рамазан е месецът на благодатта и милостта, на многократното извинение и опрощение. Месец, през който заедно със спазването на оруча, се помага на бедните, дават се ифтари, садака и зекят, с което се превъзпитават душите на вярващите. Месец, в който чрез кланянето на теравих, правенето на дуа, зикр и хатим на Свещения Коран, наградата на вярващите се увеличава многократно.
Мюсюлманинът, спазвайки оруч и извършвайки ибадет по време на месец рамазан, като се отдава напълно на Аллах, печели шанс да се превърне в добър раб и образец сред хората. Правейки искрено покаяние (тевбе), той се пречиства от всички грехове, лоши и неправилни постъпки, се подготвя за един нов живот, пълен с щастие, добри дела и постъпки.
Ние трябва добре да осъзнаем стойността на рамазанския месец, който ни предоставя всички тези блага и да се възползваме по най-добрия начин от него. В месеца на Корана да се захванем здраво за него и да превърнем в светило на нашия живот.
И нека в този свещен месец не забравяме за братята ни мюсюлмани по света, които се нуждаят от нашата дуа и помощ. Нека сторим това, което ни е по силите, за да им помогнем да прекарат този месец в щастие, мир и спокойствие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.