Магията и предсказанието

„Кажи [о, Мухаммeд]: “Опазил ме Господарят на разсъмването, от злото на онова, което е сътворил, и от злото на тъмнината, когато настъпи, и от злото на духащи по възлите [магьосници], и от злото на завистник, когато завиди!”
(ел-Фелек, 1-5)
Основната цел на повелите на Аллах, които ние познаваме като суннетуллах, е да осигури щастието на хората, както на този, така и в отвъдния свят. Точно за това, Аллах (с.т) им изпратил пратеници и книги. И за да живеем спокойно в мир и щастие, в по-следната небесна книга – Свещения Коран, Той поставил дузина правила, които трябва да спазваме в нашия семеен и социален живот.
Суеверия като магията и предсказанията са от практиките, които анулират спокойствието на хората и общностите, и са строго забранени от нашата религия. Относно тези, които се разправят и вярват на подони неща, Свещения Коран казва следното: „..и да гадаете със стрелите. Това е нечестивост.” (ел-Маиде, 5: 3) И още: „О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите!” (ел-Маиде, 5: 90) А в сура Фелек се казва: „..и от злото на духащи по възлите [магьосници]..” (ел-Фелек, 113:4).
А Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: „Който гадае, и който иска това, не е от нас. Който отиде при гадател и повярва на това, което му каже, той се е отрекъл от низпосланото на Мухаммед – т.е. от Корана.” (Меджм-аззевайд)
И казал още: „Който отиде при Арраф (гадател) и го попита за нещо (откраднато или изгубено), и повярва на това, което му каже, намазът му не се приема четиридесет дена.“ (Муслим)
Пратеникът на Аллах предупреждава хората за злината на магията, гадателите и предсказанията, че тези, които вършат подобни неща ще бъдат отдалечени от помощта на Аллах. (Несаи)
Въпреки, че магията, лъжата, измамата, търсенето на помощ от друг, освен Аллах и подобните на тези практики, са от големите грехове и са в разрез с основните ислямски постановления. За съжаление, непознаването на религията от страна на мюсюлманите, на днешно време виждаме все повече да получават популярност.
Трябва да се пазим от суеверията като магията, гадателството и медиумството, и никога да не вярваме на хората, които се занимават с тези дейности. Не трябва да забравяме, че тези измамници никога не могат да отразят истината и само Аллах (с.т) знае неведомото и бъдещето. Ние сме длъжни да направим всичко, което ни е по силите и да свършим работата си добре, а след това да се доверим и уповаваме на Аллах, и само от Него да искаме помощ.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.