Ожесточени сблъсъци, трима убити и стотици ранени в Йерусалим:

Хронология на петъчния ден

21.07. беше вторият пореден петък, в който Месджид Ал-Акса – третата светиня за мюсюлманите, остана празна. След сблъсъците между палестинци и израелските сили за сигурност през нощта на четвъртък срещу петък и очакваното голямо напрежение през петъчния ден израелският кабинет беше свикан на извънредно заседание същата вечер.

Заседанието завърши с взето решение металните детектори на входовете на Месджид Ал-Акса да останат през петъчния ден и след него.

            В петък хиляди палестинци се отзоваха на призива на ислямските религиозни институции в Йерусалим от предишните дни за това на 21 юли  джамиите да бъдат затворени, а палестинците да се съберат за петъчната молитва пред стените и входовете на джамията Ал-Акса. Израелските власти отвърнаха на тази инициатива от палестинска страна с още по-сериозно засилване на досегашните строги мерки за сигурност.

Още от рано сутринта в петък достъпът до Месджид Ал-Акса беше силно ограничен. За целта на пост бяха мобилизирани допълнително множество израелски служители на реда и поставени множество метални заграждения. Преди настъпването на времето за петъчната молитва военните  на Израел блокираха достъпа до Стария град на Йерусалим. Право да преминават даваха само на възрастни хора и такива, които живеят на територията на Стария град.

            Всички вече наложени и допълнително предприетите ограничения от страна на Израел доведоха до много сериозна ескалация на напрежението. Палестинците  изпълниха улиците в близост до блокираната зона в Йерусалим. Струпвания от хора се получиха и в близките на Стария град райони, както и на контролните пунктове. За разпръскване на демонстрантите от страна на Израел беше използван сълзотворен газ, вода, полицейски кучета, както и открит огън. Арестувани бяха десетки демонстранти, включително и ранени.

Обхватът на сблъсъците между палестинците и израелската армия не беше съсредоточен само в Стария град. Такива имаше на територията на цяла окупирана Палестина – в Газа и на Западния бряг, при контролните пунктове изключително.

Сблъсъците завършиха с три жертви – отнети бяха три млади живота на палестинци, и тримата с името Мухаммед – Мухаммед Шараф, Мухаммед Абу Ганнам и Мухаммед Лафи. Стотици бяха ранени. По данни на Червения полумесец в Палестина – ранените в петък са близо 400.

Денят на 21 юли премина с множество демонстрации срещу случващото се с джамията Ал-Акса по цял свят. Протести в защита правата на палестинците и срещи изключителните мерки за сигурност от страна на Израел бяха проведени в редица държави по света, сред тях Турция, Йордания, Тунис, Алжир, Малайзия и други. 

 

Петъчната демонстрация в Турция

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Shehab News Agency

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.