Комисията по социални дейности към ВМС: Увеличаваме броя на социално подпомаганите сираци

 

На 18.09.2018 година (вторник) в София се проведе поредно заседание на Комисията по социални дейности (КСД) към Висшия мюсюлмански съвет (ВМС). То започна в 14:30 часа и участие в него взеха заместник главният мюфтия Бирали Бирали, който е който е ресорен по социалните дейности и председател на КСД, както и Айдън Мохамед и Акиф Акифов, районни мюфтии съответно на Благоевград и  Сливен, столичният районен мюфтия Мустафа Избищали и експертът от Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство Назмие Арифова. 

Дневният ред на работната среща включваше преглед на задачите за изпълнение, поставени пред комисията на предходното състояло се заседание. Присъстващите разгледаха и обсъдиха докладите за проведените кампании - през Рамазан и кампанията „Да споделим курбана си“ около Курбан Байрам 2018.

В рамките на състоялото се заседание бяха разгледани и новопостъпилите заявленията за подпомагане на сираци. В тази връзка припомняме, че в началото на календарната 2018 година Комисията по социални дейности преразгледа условията за кандидатстване за социална помощ за сираци и включи някои допълнителни условия към кандидатстващите. Участниците в заседанието на КСД обсъдиха и редица въпроси, свързани с подготовката на кампанията за подпомагане на сираци – „Седмица на сираците“, която вече традиционно се провежда всяка година през есента.

„Едно от важните решения, които взехме в рамките на работното заседание на 18 септември, бе да бъде увеличен броят на подпомаганите деца сираци. Досега те бяха 286, а отсега насетне броят им се увеличава на 302.“ – сподели за Grandmufti.bg експертът на Отдел „Социален“ Джефер Исов.

Комисията по социални дейности към Висшия мюсюлмански съвет развива своята дейност от 2013 година насам, когато беше официално открита за пръв път с откриването и на самия Отдел „Социален” към Главно мюфтийство. Факт е, че с всяка изминала година се разширява обхватът на социалната дейност, която развива Мюсюлманско изповедание в България. Безспорно един от успешните проекти в тази сфера е именно проектът „Седмица на сираците“, благодарение на който стотици деца сираци в страната ни получават ежемесечна социална помощ.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.