Въвеждането на електронен паспорт за хаджиите се оказва успешна практика

 

Опитът за въвеждането на електронен паспорт, какъвто използваха част от  поклонниците в Хадж 2018, се оказва успешен. Това съобщи генералният директор на туроператора „Марва-тур” Булат Курбанов на пресконференция, посветена на резултатите от приключилия тази година. Пресконференцията се състоя на 25 септември тази година в Махачкала, в информационната агенция „РИА Дагестан”.

Както съобщи Курбанов, в тестовото въвеждане на електронните документи  са взели участие 100 поклонници от Русия, които първи в света са изпробвали пътуване с този тип документ по време на хаджа.

Електронният паспорт на поклонника представлява цялостен документ, който позволява да се провежда комплексно следене на неговия притежател при придвижването му на територията на Кралство Саудитска Арабия.

В документа са поставени датчици, които позволяват безпогрешно да се определя мястото на притежателя му и да се провежда видеонаблюдение. С негова помощ може да се контролира броят на молещите се и да се избягват неприятни положения при изпълнението на различните обряди. Електронният паспорт се явява своеобразен датчик за посетителите на Свещената джамия и други важни места при обрядите на хаджа. Също така датчици ще могат да предават данни за възможни стълкновения в местата със събирането на много хора.

Електронният паспорт ще бъде и пропуск за влизане в градовете Мекка и Медина.

Проектът за създаването на електронния паспорт е реализиран от компанията „Център 2М”.

При утвърждаване на резултатите от проекта, компанията разработчик планира до четири години всички хаджии да използват новия вид  паспорт.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.