Резултатите от кампанията за ислямското образование бяха разгледани на поредното заседание на Мюфтийски съвет

 

На 18 и 19 октомври 2018 година се състоя заседание на Мюфтийския съвет, като един от акцентите в него беше представянето на отчет за проведената Кампания за подпомагане на ислямското образование 2018 от страна на Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство.

В отчета беше представен анализ и направена статистика на кампанията по години.

По информация на настоящия началник на Отдел „Образование“ Амир Фелети,  през 2006 година, когато инициативата е проведена за пръв път, набраните средства са възлизали на стойност 13 000 лева. Само 12 години по-късно резултатите са близо 25 пъти по-добри.

„В рамките на тазгодишната кампания, която се проведе в периода 15 май – 16 юни, бе събрана обща сума от 323 415,52 лева. Факт е, че само за последната една година, от 2017 до 2018 година, постигнатият ръст е 15,9%. А всичко това е доказателство, че с времето се увеличава съпричастността и доверието на мюсюлманите към кампанията.“ – каза още за Grandmufti.bgАмир Фелети.

В рамките на проведения Мюфтийски съвет преди дни бяха връчени благодарствени писма на участниците по районни мюфтийства и благодарствени плакети. Отличени бяха всички мюсюлмански настоятелства в страната ни, успели да съберат над 100 лева в рамките на инициативата в помощ на ислямското образование. Благодарствени плакети получиха и най-изявените в рамките на кампанията районни мюфтийства в страната.

„На първо място по събрани средства в кампанията „Месец за подпомагане на ислямското образование“ тази година е Районно мюфтийство – Смолян с обща сума от 61 874.62 лв. На второ място е Районно мюфтийство – Благоевград със събрани 40 243.35 лв, на трето – Районно мюфтийство – Пазарджик със събрани 33 199.00 лв. и на четвърто място е Районно мюфтийство – София с обща събрана сума от 31 996.02 лева.“ – допълни още образователният началник в Главно мюфтийство.

Кампанията „Месец за подпомагане на ислямското образование“ се провежда традиционно години наред, стартирана за пръв път през 2006 година. Всички средства от нея се изразходват изцяло за нуждите в сферата на ислямското образование в България, в това число  за разширяване и развиване на коран-курсовете на територията на страната, за осигуряване на стипендии за ученици и студенти, за повишаване качеството на религиозното образование на децата в държавните училища, за финансиране дейността на духовните училища у нас,  организиране на курсове и семинари за преподавателите и учениците в тях, за издателска дейност - съставяне и издаване на съвременна учебно-образователна литература и още други.

Отдел „Образование“  предостави подробна справка за даренията в рамките на кампанията „Месец за подпомагане на ислямското образование“ 2018 в притурка към 10-и брой на списание „Мюсюлмани“. Образователният отдел също така изразява благодарностите си към всички, които са се включили в проведената инициатива.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.