Синагога отвори вратите си за петъчната молитва на мюсюлманитеслед пожар в съседната джамия

 

По време на мюсюлманската петъчна молитва в Централна синагога - Манхатън

Един изключителен пример за човещина, толерантност и  междурелигиозна солидарност от Ню Йорк стана световно достояние само преди дни.

След като в сряда, 20 март 2019 година, джамията на Мюсюлманската общност в Среден Манхатън пострада при пожар и сградата не беше годна, за да се отслужи в нея петъчната молитва два дни по-късно, то синагогата, намираща се в близост, реши да стане домакин по време на мюсюлманското богослужение.

По време на петъчното хутбе в домакинство на Централната синагога на Манхатън имамът на Мюсюлманска общност – Среден Манхатън казва, че „това е най-съкровеният момент в живота му в Ню Йорк“, както и че „oт тъмнината може да се появи светлина“.

Освен че синагогата става любезен домакин за мюсюлманите за отслужването на празничната им петъчна молитва, мениджърът на юдейския храм осигурил и  портативни чешми, за да може присъстващите да извършат обредното измиване преди молитвата, пише още Forward.

Централна синагога - Манхатън

Равин Стефани Колин, която служи в синагогата, споделя за информационния портал Forward: „Това беше една от най-красивите гледки, които бях виждала някога в живота си.“

Колегата й равин Анджела Бучдал пък в петък отрази момента в социалните мрежи с една снимка на мюсюлманите в синагогата, като написа:

„Съседите ни от джамията на ул. „55-та“ претърпяха ужасен пожар тази седмица. Стотици хора дойдоха за петъчната молитва, само за да установят, че не може да влязат в джамията си. Така че ние ги поканихме да се молят в Централната синагога. Имамът им сподели, че това е най-съкровеният момент, който е изживявал в Ню Йорк. Беше и един от нашите такива, със сигурност. Селям. Шалом.“

Примерът от Манхатън, САЩ идва броени дни след ужасната терористична атака срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която беше отнет животът на 50 човека, а други 50 бяха ранени. И може би всичко това се случва точно сега, за да ни напомни, че има смисъл…Има смисъл да продължим да вярваме в доброто и да се борим за него, въпреки че това може да бъде толкова трудно понякога!

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.