Ислямофобията и други важни теми повдигна турският президент Ердоган пред Общото събрание на ООН

 

Темите за все по-разпространяващата се на Запад ислямофобия, създаването на мирна зона в Сирия, окупационната политика на Израел срещу Палестина и много други въпроси от световно значение засегна турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си по време на 74-ата сесия на  Общото събрание на ООН, провеждаща се между 23 и 26 септември 2019 година в Ню Йорк, САЩ.

Ключовите думи, към които се придържаше в изказването си Ердоган, бяха справедливост, мир, равенство и свобода, обвързвайки ги още и с темите за трагедията на мюсюлманите рохинги и кризата в Кашмир.

„Палестинските територии под израелска окупация днес са се превърнали в едно от най-поразителните места на несправедливост.“ – заяви турският президент Ердоган в обръщението си. Той показа политическа карта на Израел, проследявайки развитието ѝ от 1947 година до днес и зададе поредица от критични риторични въпроси като каква въобще е ролята на ООН, щом приетите ѝ резолюции не се реализират на практика.

„Една от най-големите заплахи пред глобалния мир и устойчивост е главоломно разпространяващата се расистка, ксенофобска, дискриминативна и антиислямска риторика. Мюсюлманите са на първо място като обект на дискриминация чрез речта на омразата и на клевета срещу светите им ценности.“ – заяви турският държавен глава на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Предвид стратегическото местоположение на Турция, между Изтока и Запада, турският държавен глава изрази готовността си да поеме водеща роля в борбата срещу ислямофобията.

Той даде пример с терористичната атака срещу двете джамии в Крайстчърч, Нова Зенландия през март тази година, когато беше отнет животът на десетки мюсюлмани. Но и не пропусна да подчертае като също толкова неприемливи и недопустими терористичните атаки срещу християни в Шри Ланка и срещу еврейските общности в САЩ.

15 март, датата на атаките в Крайстчърч, да бъде обявена за Международен ден за солидарност срещу ислямофобията, предложи още политикът.

Ердоган използва трибуната на Общото събрание на ООН и подчерта, че риториката около миграционния поток през последните години е довела и до това мюсюлманите като цяло да станат обект на расизъм.

„Наше фундаментално задължение е да приемем едно приобщаващо публично говорене, изкоренявайки този враг веднъж завинаги.“ – заяви турският президент пред международната общност на ООН, като подчерта, че речта на омразата може да бъде преодоляна единствено с общи воля и усилия в тази насока.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: DailySabah

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.