Родители от мюсюлманската общност с активна позиция на общонационалния протест срещу антисемейните закони в България

Мюсюлманки на протеста срещу антисемейната идеология в събота

Повече от 160 000 родители от цялата страна се събраха в съботния ден на 27 септември тази година пред Министерски съвет, за да изразят в пореден протест социалното си недоволство от влизащи в сила догодина антисемейни закони. Сред тях бяха и представители на мюсюлманската общност у нас.

При засилено полицейско присъствие протестиращите изразиха опасенията си, че прокарваните в българското законодателство изменения застрашават семейството като институция и следват примера на норвежката служба „Барневернет“. Исканията на родителите са категорично срещу това чуждестранни и частни неправителствени организации и фирми да изземват държавни функции, което се предвижда от някои законови промени, влизащи в сила от 1 януари. Притесненията на семействата в България са свързани още и с въвеждането на джендър идеологията и ранното сексуално образование в детски градини и училища. 

„Това, което ме тревожи в новите законодателни промени, е, че те застрашават семейството и семейните ценности. Застрашават връзката дете - родител. Затова ние сме длъжни да защитим децата си, да кажем „Не!“ на ранното сексуално и джендър образование, което противоречи напълно на ислямските морални ценности.“ – уверено заявява Салиха Мухаммед – майка мюсюлманка, дошла на протеста с децата си.

Родителите категорично обявиха, че не са срещу промените в социалната сфера и срещу закрилата на децата, но не и в посоката, в която към момента се работи.

„На протеста съм, защото готвените промени в социалната сфера естествено ни карат нас - родителите, да се притесняваме за бъдещето на нашите деца. Всичко, което се случва, е голям стрес за най-малката частица на държавата, и това е семейството. Разклатят ли се семейните връзки, ще се разклати и държавата. Защото всичко е едно цяло!“ – каза и Кадрие Чакър, друга мюсюлманка и майка на две деца, която също се включи в съботния протест.

Родители от различни български градове бяха дошли специално и организирано за общнонационалния протест в столицата

Според официално становище на Министерството на труда и социалната политика „Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се повиши тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги.“

Въпреки това обаче родителите се притесняват от готвените законови поправки, според които социални работници ще може да извеждат деца от семейството само по сигнал, включително и анонимен, да влизат в домовете и да ги претърсват без съдебна заповед, да дават задължителни предписания за грижата за децата, както и се опасяват, че всяко едно дете може да бъде счетено за „дете в риск“ по неясни критерии.

Семействата изразиха готовността си да продължат да протестират, докато исканията им не бъдат чути.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.