Мюсюлмани в Етиопия протестират след подпалването на четири джамии в страната

През последните дни хиляди мюсюлмани от цяла Етиопия излизат на протести заради подпалването на четири джамии в oбластта Амхара в страната, предава Al-Jazeera. Атаките срещу мюсюлманските храмове бяха извършени в петъчния ден на 20 декември тази година. В поредицата от нападения бяха атакувани и търговски обекти, собственост на мюсюлмани. Протестиращите настояват извършителите да бъдат приведени под наказателна отговорност за деянията си.

По информация на службите на реда в региона Амхара, вече има 15 арестувани, заподозрени в извършването или във връзка с нападенията.

Ислямският местен духовник Камил Шемсу заяви пред медии вчера, че „има политически играчи, които целят да противопоставят една религиозна група на друга“. Шемсу също така подчерта негативното влияние на активистите и видеата, които циркулират в интернет пространството.

Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед определи извършените преди дни нападения срещу джамии и търговски обекти на мюсюлмани като „опити на екстремисти да разрушат богатата история на толерантност и междурелигиозно съжителство“ в страната.

Мюсюлманите в Етиопия са 1/3 от общото население, наброяващо 110 млн. Според преброяване от 2007 година, 40% от жителите на Етиопия са ортодоксални християни.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: Telesur


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.