Месец Рамазан в столицата

Дните отминават, месеците – също... И ето, че с позволението на Аллах Теаля отново сме в най- благодатния месец от годината. Месецът на милостта, опрощението и спечелването на задоволството на Всевишния Аллах. В началото на Рамазан ние благодарим на Създателя на световете за това, че сме от онези хора, които с нетърпение дочакаха този велик месец. Стремим се да извършваме колкото се може повече добри и праведни дела, понеже наградата е много по-голяма в сравнение с останалото време.

През настоящия Рамазан, по волята на Аллах Теаля, на осем различни места в столицата всяка вечер се раздават ифтари, а в пет от тях се отслужва теравих намаз. Всяка вечер стотици хора - мъже, жени, деца, бедни и богати, мюсюлмани и немюсюлмани, различни по етнос хора, дипломати и редови граждани, рамо до рамо сядат на традиционната вечеря ифтар в Централната софийска джамия „Баня Башъ“ и в месджидите в кварталите „Люлин“, „Ботунец“, „Орландовци“ и село Световрачене. А също така и в кварталите „Филиповци“, „Факултета“ и „Христо Ботев“. Картина, която не може да се види, освен през месец Рамазан.

Наред със социалните дейности се провеждат и образователни програми като коран-курсове, беседи и ваазове преди и по време на теравих намаз, мукабеле, ежеседмични лекции през целия месец.

По волята на Аллах Теаля първата лекция за месец Рамазан беше изнесена от главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.  В своето експозе д-р Хаджи наблегна на актуални въпроси, свързани с оруча и положението на мюсюлманите в страната и столицата.

Разбира се, за осъществяването на всички тези дейности се полагат изключително много усилия от имамите, мюсюлманските настоятелства и много доброволци, за което Районно мюфтийство-София изказва най-сърдечни и искрени благодарности. Нека Всевишният им приеме тези усилия и ги награди многократно както на земята, така и на Ахирета.

Нека Всевишният отреди да бъдем от постоянно извършващите ибадет единствено за Него, нека приеме добрите ни дела и ни насочва към извършването на повече такива, нека този месец да бъде Милост, Опрощение и Спасение от Огъня за всички вярващи.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.