Международен форум на мюсюлманските улеми от Евразия се проведе в Казахстан

 

 

Снимка: muftyat.kz

Столицата на Казахстан Астана беше домакин на 3-дневен Международен форум на мюсюлманските улеми от Евразия. Той се проведе от 1 до 3 март, 2018 година.

„Мюсюлманската умма днес трябва да бъде обединена около една обща цел – да устои на световните предизвикателства. Aпроблемите следва да се разрешават чрез открит диалог, основан на религиозните ценности за мир и доброта.“, каза в рамките на форума главният мюфтия на Казахстан, цитиран от изданието „Казахстанская правда“.

От своя страна министърът по религиозните въпроси и гражданското общество на Република Казахстан Нурлан Йермекбаев в своето обръщение заяви, че „Сърцата на хората се подчиняват само на доброта и хуманизъм. Казахстанският модел на междуетническа и междурелигиозна хармония днес се признава от всички страни по света. Астана се намира в сърцето на Евразия, което я превръща в глобална платформа на междурелигиозни диалог и разбирателство.

Йермекбаев подчерта също необходимостта всички мюсюлмански улеми от Евразия да работят заедно за създаването на положителен образ на исляма като религия на мир, хуманизъм и справедливост, като изрази увереността си, че състоялият се Международен форум на мюсюлманските улеми от Евразия ще допринесе за постигането на всички тези цели.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.