Доживотен затвор за чех, набедил мюсюлмани за терористичен акт

 

Град Млада Болеслав в Чехия

Доживотна присъда грози 70-годишен мъж от Чехия, който причини дерайлиране на влакове и набеди за злодеянието си мюсюлманите, пише Independent.

През лятото на 2017 година мъжът отсякъл дървета до железопътни линии в близост до малко градче в Чехия, намиращо се на 40 км северно от столицата Прага. Отсечените дървета паднали върху релсите, което причинило удар и дерайлиране на преминаващите по железопътната линия влакове. Край линиите извършителят оставил бележки със заплашителни послания, транслитерирани от арабски на латински, с което целил да прехвърли отговорността за терористичния акт на мюсюлманите и да създаде антимюсюлмански настроения сред обществеността. За щастие при случилото се няма пострадали.

 70-годишният извършител е арестуван в края на февруари, 2018 година. Очаква се той да бъде обвинен в извършване на терористичен акт, а според Наказателния кодекс на чешката република причиняването на „сериозна заплаха на населението“, както се класифицира той, може да бъде наказана с доживотен затвор.

Въпреки разкритията около реалния извършител на терористичния акт в Чехия, случилото се доведе до вълна от ислямофобски и ксенофобски коментари и настроения в социалните мрежи.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.