Джамии дават подслон на бездомни хора през студените зимни дни

 

 

 

Ислямският културен център на Ирландия – един от многото, дали подслон на бездомни хора в последните студени дни

 

Редица джамии в Англия и Ирландия отвориха вратите си за хората без дом, след като тежките зимни условия обхванаха континента. Преди дни, заради очакваните снежни виелици ирландските власти обявиха червен код, който е код с най-сериозно ниво на опасност в зимни условия. Хората бяха посъветвани да останат по домовете си заради очакваните обилни снеговалежи, каквито не е имало през последните десетилетия в тази част на континента.

         По този повод няколко джамии в Обединеното кралство и в Ирландия отвориха вратите си, за да предложат топла храна и подслон на бездомните хора в региона. Благородната инициатива беше предприета и от други джамии, след като за изминалия уикенд в Англия и Уелс беше обявен оранжев код за опасност, предаде Al-Jazeera.

         „Температурите са доста ниски, затова си помислихме: „Защо да не направим нещо, за да помогнем?!“, споделя управникът на един от месджидите в Манчестър, цитиран от  Al-Jazeera.

         „Двоумях се дали да си взема малко кокаин или крек, за да прекарам спокойно нощта. И докато си мислех за това, един човек дойде отстрани и ме попита: „Ти си бездомен, искаш ли да прекараш нощта в джамия?“, разказва по повод акцията на манчестърската джамия бездомен мъж.

         Благородните инициативи в помощ на бездомни и пострадали хора от страна на джамии в Европа и по света не са прецедент.

         Напомняме, че през изминалата 2017 година редица мюсюлмански храмове в Лондон отвориха вратите си в помощ на пострадалите от големия пожар в „Гренфел тауър“ в Западен Лондон. По същия начин десетки джамии в американския щат Джорджия бяха превърнати в евакуационни центрове при подхода на урагана Ирма.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.