Започна новата академична 2018/2019 година във Висш ислямски институт - София

На 1 октомври тази година официално беше открита новата академична година във Висш ислямски институт – София. Започването беше отбелязано с тържествена церемония, която се проведе в сградата на института.

Официални гости на откриването бяха главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, съветникът по социалните въпроси на Посолството на Република Турция в България Мехмет Генч, съветникът по образователните дейности на турското посолство в България Шенол Генч, доц. Ибрахим Ялъмов, заместник главният мюфтия Бирали Бирали, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, бившият главен мюфтия на България и настоящ директор на Школа за имами – Устина Селим Мехмед и други.

Водещ на програмата по случай началото на новата академична година беше Айдън Юмеров. Той даде възможност на гостите да отправят приветствията си към студентите и преподавателите на ВИИ. Всички те привестваха студентите и им пожелаха спорна нова академична година.

Д-р Мустафа Хаджи благодари на студентите, че са избрали ВИИ и ги насърчи към увереност, целеустременост и осъзнаване на стойността си в обществото. От своя страна, доц. Мустафа Джанлъ запозна студентите с новите възможности, които предоставя програмата за обмен на студенти „Еразъм“, както и с възможностите за продължаване на обучението в Турция. Той акцентира върху възможността да се подобри качеството на обучение във ВИИ с общи усилия.

Бившият съветник по социални въпроси на Посолство на Република Турция бе изпратил приветствено писмо, тъй като вече е извън страната ни. Настоящият му колега Мехмет Генч лично приветства студентите, а Шенол Генч отбеляза, че единственият начин за напредък на дадено общество е обучението на младите.

На церемонията по откриването на новата академична година доц. Ялъмов разказа за извървения път от Полувисш ислямски институт към Висш ислямски институт. Селим Мехмед също поздрави студентите, като отбеляза, че е жив пример за това, че възпитаник на ВИИ може да се реализира на различни позиции в системата на Мюсюлманско изповедание, дори да стигне до поста на главен мюфтия.

С обръщението на Селим Мехмед Айдън Юмеров закри церемонията по откриването от академичната година и пожела спорна работа на колегите и приятни лекции на студентите през новата 2018/2019 година. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.