Възпитаници на курса за хафъзи в Мадан представиха България на XXV-ото Европейско състезание по четене на Коран в Загреб

Хафъз Ибрахим Камбач по време на представянето си на състезанието в Загреб 

75 на брой хафъзи и четци на Корана от общо 42 държави от цял свят взеха участие в XXV-ото издание на Европейското състезание по четене на Коран. Традиционно то се провежда през есента в хърватската столица Загреб, а тази година конкурсът се състоя от 27 до 29 септември. Сред тазгодишните участници в престижното международно състезание бяха и трима възпитаници на единствения в България Курс за хафъзи, който се намира в родопския град Мадан.

Ислямски център – Загреб, Хърватска

Състезанието беше открито на 27 септември тази година (четвъртък) с тържествена церемония в Ислямския център на Загреб. На нея присъстваха редица официални лица, сред които представители на държавната власт, представители на различни дипломатически мисии в Хърватска, както и представители на останалите вероизповедания.

Снимка: www.islamska-zajednica.hr

Мюфтията на Загреб Азиз Хасаневич приветства всички участници и гости и подчерта значението и престижа, с който се свързва международният конкурс за четци и хафъзи на Корана, като каза, че той е един от първите, които се провеждат в немюсюлманските европейски страни.

Състезанието се проведе в общо 4 категории, като три от тях бяха за наизустяване на Свещения Коран, съответно – целия Коран, 15 джуза и 5 джуза, а четвъртата категория беше за литературно, изразително четене на Свещената книга. България беше представена в първите три категории. Хафъз Ибрахим Камбач представи страната ни в категорията за наизустяване на целия Коран. Шабан Кальор и Исмаил Иброш, които са настоящи възпитаници на школата за хафъзи в Мадан, взеха участие в състезателните категории по наизустяване – съответно на 15 и 5 джуза от Свещения Коран.

  

                     Шабан Кальор                                                                                     Исмаил Иброш                     

Победителите в XXV-ото Европейско състезание по четене на Коран в Загреб бяха официално оповестени на церемонията по закриването на конкурса, която се проведе на 29 септември (събота). А техните имена са както следва:


Категория „Изразително четене на Свещения Коран“
1. Казим Азар Пира (Иран) - 97,21 точки
2. Абдулкерим Илери (Турция) - 96,21 точки
3. Ибрахим Билджевич (Босна и Херцеговина) - 94,13 точки

Категория „5 джуза наизуст“

1. Ахмед Алили (Хърватска) - 96,29 точки
2. Билял Хамидович (Босна и Херцеговина) - 93,46 точки
3. Абделрахман Абдел Монем (Босна и Херцеговина) - 92, 96 точки

Категория „15 джуза наизуст“
1. Самииро Нур Муалим (Финландия) - 95,67 точки
2. Отулло Зарифи (Русия) - 94,04 точки
3. Айюб Дхиси (Франция) - 93,58 точки

Категория „Целия Коран наизуст“
1. Муса Мадфаа (Палестина) - 98,21 точки
2. Абдулрахман Магомадов (Чечня) - 97,42 точки
3. Исмаил Салман Тахир (Саудитска Арабия) - 97,17 точки
3. Мухаммед Шихабдуллах (Бангладеш) - 97,17 точки

След церемонията по награждаването на 29 септември 2018 година

Въпреки че не се класираха сред финалистите на международното състезание, момчетата от България се представиха на много високо ниво и за пореден път доказаха, че Курсът за хафъзи в град Мадан възпитава кадри – „пазители на Корана“, които безпроблемно се конкурират с хафъзи и четци на Корана от цял свят, включително и от големи арабски страни.

Записите от провеждането на XXV-отоЕвропейско състезание по четене на Коран в Загреб и съответно от участията на тримата възпитаници на Курс за хафъзи – Мадан може да гледате ТУК.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.