Районният мюфтия на Велико Търново на работни посещения в Германия и Холандия 

 

Районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев бе на работни посещения в две европейски държави – Германия и Холандия. Той посети страните в периода 17-21 септември тази година, като бе придружаван от двама представители на Мюсюлманско настоятелство – Драганово – Хасан Кабаколаков и Мустафа Котаков. Целта на визитите бе свързана с търсене на финансова подкрепа за продължаване проекта по изграждането на джамията в село Драганово (Община Горна Оряховица).

В немския град Карлсруе, провинция Баден-Вюртемберг, делегацията от България проведе среща с аташето по религиозните въпроси на Консулството на „Диянет“ в Карлсруе – Адем Дурсун. В Германия беше проведена среща и с мюсюлмани гастарбайтери от района на Велико Търново.

„В резултат на проведените срещи и разговори беше събрана известна сума финансови средства, които ще позволят да се пристъпи към следващия етап по изграждането на джамията в Драганово. Към момента строежът е на етап поставяне на фундамент и следва да се продължи с грубия строеж.“ – обясни за Grandmufti.bg секретарят на търновското мюфтийство Яшар Мехмедов.

След проведените в Германия срещи делегацията от Велико Търново замина за Холандия, където също се състояха срещи с мюсюлмани от района на Велико Търново в България, работещи в Холандия. В разговори и обсъждания представителите на тамошната мюсюлманска общност взеха решение да събират помежду си месечна дарителска вноска, а събраните средства да се инвестират в закупуване на парцели и в последствие – изграждане на джамии в населени места на района на Търново, в които към момента няма мюсюлмански храмове – като Павликени, например, и някои села в Община Горна Оряховица.

Припомняме, че откриването на строителната площадка по изграждането на новата джамия в село Драганово, Община Горна Оряховица, беше официално направено в началото на настоящата 2018 година. За реализирането на този проект обаче местните мюсюлмани разчитат само на лични средства и на дарения.

Призоваваме желаещите да подкрепят каузата да се свържат за повече информация с Районно мюфтийство – Велико Търново и припомняме казаното от самия Пратеник Мухаммед (с.а.с.):

„След смъртта на човек делата му биват прекъснати, освен три неща: текуща садака (изграждане на джамия, път, болница), полезно знание и праведни деца, които да се молят за него след смъртта му.“

                                                           (Предадено от Муслим)

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.