10 – те най-големи джамии в света

 

1.    СВЕЩЕНАТА ДЖАМИЯ „МЕСДЖИД АЛ-ХАРАМ“ В МЕККА

Свещената джамия „Месджид ал-Харам“ е разположена в центъра на ислямския свят – Мекка, и е най-големият мюсюлмански храм в света. Комплексът на Свещената джамия включва в себе си и първия храм на Земята - Кябе. Съгласно преданието, първите строители на Кябе са били небесните ангели.

В периода на столетията, през който е съществувала Свещената джамия, тя е била многократно преустроявана, за да може да приема повече вярващи. В момента тя може да приеме около 1 млн. човека. Ако към територията й се включат и прилежащите към храма територии, то капацитетът й за прием на вярващи ще надхвърли 2 млн. души. Площта на комплекса е 357 хиляди кв. метра.

 

2.    ДЖАМИЯТА НА ПРОРОКА (С.А.С.) „МЕСДЖИД АН-НЕБЕУИ“ В МЕДИНА

Построената в Медина, Джамията на Пророка (с.а.с.) е втората по големина джамия в света. Строителството й е започнало през 622 година, като в него е участвал и Пророкът Мухаммед (с.а.с.). Самата могила на Пророка (с.а.с.) се намира вътре в комплекса и е оградена със стени. Над могилата се издига купол в зелен цвят. Сега размерите на джамията надвишават в сто пъти тези, които тя е имала първоначално.  „Месджид Ан-Небеуи“ обикновено приема до 600 000 молещи се, но в период на хадж тя може да приеме до 1 млн. души. Площта на джамята е 400 хиляди кв. метра.

 

3.    ДЖАМИЯТА „ФЕЙСАЛ“ В ИСЛАМАБАД

Джамията „Фейсал“ е разположена в столицата на Пакистан – Исламабад, и влиза в числото на трите най-големи джамии в света. Строителството на храма е спонсорирано от Правителството на Саудитска Арабия.

Джамията е разположена на живописно място. Забележителното при нея, е че конструкцията й силно се отличава от традиционната архитектура на мюсюлманските храмове. По форма тя прилича на бедуинска палатка. По време на строителството й формата е предизвиквала недоволството на жителите, но след като вече била в завършен вид, всички започнали да й се възхищават. В нея може едновременно да се вместят до 300 000 вярващи.

 

4.    „ДЖАМИЯТА НА НЕЗАВИСИМОСТТА“ - МЕСДЖИД ИСТИКЛЯЛ В ДЖАКАРТА

Индонезийската джамия „Истиклял“ (чието име в превод означава именно „независимост“) е най-голямата джамия в Югоизточна Азия. През 1949 година Индонезия е получила независимост и за да се увековечи това събитие било решено да се построи голям храм в столицата на страната.

Строителството на джамията е започнало през 1961 година. В джамията може да се вместят до 120 000 вярващи.

 

5. ДЖАМИЯТА „ХАССАН ІІ“ В КАЗАБЛАНКА

Разположената в най-големия марокански град Казабланка джамия „Хассан ІІ“ поразява не само със своите огромни размери, но и с красотата си. От огромната стъклена зала на зданието се открива великолепна гледка към Атлантическия океан. Джамията може да приеме до 105 000 човека. Площта на комплекса е около 9 хектара. Интересен факт е, че средствата за строителството й - 800 млн. долара, са били набрани на доброволчески и дарителски принцип.

 

6.    ДЖАМИЯТА „БАДШАХ“ В ЛАХОР

Джамията „Бадшах“ е построена в средата на ХVІІ век в пакистанския град Лахор по заповед на последния управител от династията на Великите Моголи.

Джамията „Бадшах“ е построена на високо място, така че да се вижда от всички места на стария град. Размерите на вътрешния двор на джамията са 159 х 527 метра. Джамията има осем минарета – четири в четирите ъгъла на сградата и другите - в ъглите на стената, обкръжаваща джамията. Височината на минаретата е по 62 метра. От главния вход се влиза в обширен вътрешен двор, който може да поеме до 60 000 вярващи.

 

7.    ДЖАМИЯТА „АЛ-САЛАХ“ В САНА

Джамията „Ал-Салах“ е главната и най-голямата джамия в столицата на Йемен – Сана. Храмът е построен по разпореждане на първия президент на страната Али Абдалли Салах. По-голямата част от средствата за строежа на джамията (60 млн. долара) са били дадени от Яли Салах.

Джамията е особено красива – четирите й минарета се виждат от всички места в града. Всяко едно от тях е високо по 100 метра. Куполът й е богато украсен в съчетание на различни по вид камъни, в това число черен базалт и червен, бял и черен варовик. Прозорците са украсени със стъклописи. Официалното откриване на джамията е било през 2008 година. Целият комплекс се състои от здания, като най-голямото от тях, което е и молитвена зала, заема площ от 27 000 кв. метра. Главната зала може да приеме до 44 000 вярващи.

 

8. ДЖАМИЯТА „ШЕЙХ ЗАЙЕДА“ В АБУ ДАБИ

Джамията на името на шейх Зайеда се слави не само с размерите си, но и с изключителната си красота. Тя е едно от главните украшения на столицата на Емирствата – град Абу Даби. Джамията поразява със своето вътрешно оформление – за украсата на зданието са използвани цветен мрамор и полускъпоценни камъни. Площта на джамията е 22 000 кв. метра и може да приеме едновременно до 40 000 молещи се.

 

9. ГЛАВНАТА ДЖАМИЯ „ДЖАМИ МЕСДЖИД“ В ДЕЛХИ

Изграждането на Главната джамия на Делхи „Джами месджид“ е започнало по време на управлението на шах Джахан І, падишах на империята на Великите Моголи. Неговото име е влезнало в историята благодарение на това, че той е дал разпореждане да бъде изграден и мавзолеят - джамия Тадж Махал.

Строителството на Главната джамия било завършено през 1656 година. Комплексът на джамията е ограден от висока красива стена с четири ъглови кули. В джамията може да се влезе от една от трите страни, като се изкачиш по стълбище и влезеш през огромна врата. Вътре красива лея преминава по периметъра на залата, има басейн за измиване, а самата джамия е с три купола и две минарета с височина по 40 метра на всяко едно от тях. В джамията може да се поберат едновременно 25 000 човека.

 

10. Празничната джамия „Ид Ках“ в Кашгар

На последно място в класацията на най-големите джамии в света се нарежда най-голямата джами на Китай – Празничната джамия („Ид Ках“). Тя е построена в град Кашгар в Синцзян-Уйгурския район на страната. В сегашният му вид храмът е построен през 1442 година на мястото на такъв от ІХ –Х век.

Джамията е многократно преустроява. Характерна особеност при нея е вратата, изградена от жълти тухли. Площта на комплекса е 16 800 кв. метра и може да приема до 20 000 вярващи.

                      

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.