Премиера на книгата „Коранът за религията“ на д-р Иван Дюлгеров се състоя в София

На 11 октомври тази година в Зала 1 на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното представяне на книгата на д-р Иван Дюлгеров „Коранът за религията“. Книгата е издадена от Индологическа фондация „Изток - Запад“ и е шестото поредно издание от серията книги, посветени на индуистката култура.

Премиерата протече с дискусия, в която освен автора дискутанти бяха проф. дфн Павел Павлович - ръководител на Катедра "Арабистика и семитология" във Факултет по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“, и доц. д-р Светослав Риболов от Катедра „Историческо и систематическо богословие“ на Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Сред официалните гости на представянето на книгата беше и заместник главният мюфтия на мюсюлманите в Република България Бирали Мюмюн.

В рамките на премиерата на книгата си „Коранът за религията“ авторът д-р Иван Дюлгеров акцентира върху няколко основни момента: как да четем Корана; защо точно „Коранът за религията“ и какво представлява религията според Корана. „Аз вярвам, че Коранът трябва да бъде четен във връзка с ислямската традиция и от гледна точка на неговото съдържание.“ – каза д-р Дюлгеров.

Книгата „Коранът за религията“ е своеобразно изследване, в което авторът фокусира вниманието си върху част от съдържанието на Корана. В нея е изложен анализ на семантичната организация на кораничния текст, като д-р Дюлгеров разглежда и морфологичната структура на думите и лексикалните им връзки и зависимости, проявяващи се както в тясно кораничен, така понякога и в по-широкия контекст на монотеистичната текстуалност.

Онова, към което се стреми авторът на книгата, е да изведе кораничната представа за религията – представа, която е производна на начина, по който Коранът концептуализира проблема. Д-р Дюлгеров е избрал думата „дийн“ за предмет на изследването си и като тръгва от това смислово ядро, той разгръща мащабна картина на ислямската представа за религията и свързаните с нея дела в тяхната съотнесеност към Аллах и неговите повели, които са заложени в текстовете на Свещения Коран. 

„За мен трудът на д-р Дюлгеров представлява изключително ползотворен методологичен експеримент, който позволява на автора да разкрие смисъла на понятието „дийн“ в неговата коранична пълнота. Това е едно изследване на европейско равнище, което впечатлява не само със своята дълбочина, но и с новаторските си изводи. Книгата е с
принос за разбирането на арабо-мюсюлманската култура и за разпространението на знанията за нея в нашето общество, което има нужда от подобно ограмотяване и е път за избягване на омразата и агресията, които често се насаждат по отношение на исляма и неговите представители.“ – каза в рамките на премиерата проф. дфн Павел Павлович.

Д-р Иван Дюлгеров

Д-р Иван Дюлгеров е завършил специалност „Арабистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1994 година. Една година по-късно започва преподавателската си дейност. От 1995 година до днес преподава Арабска фонетика и лексикология, също и практическа граматика в СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Иван Дюлгеров е специализирал в Тунис (2002) и в Египет (2006 - 2007), дългогодишен преводач е от и на арабски език. 

Работил е като преводач или изследовател в повечето от страните в региона на Близкия изток и Северна Африка. От 2009 година се занимава активно с изследване на оригиналния арабски текст на Корана. Докторската си дисертация на тема „Интратекстуална семасиология на понятието дийн в Корана“ защитава през 2016 година. Към момента д-р Иван Дюлгеров е главен асистент в катедра „Арабистика и семитология“ на Факултет по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.