Група ученици от видинско училище посети джамията „Осман Пазвантоглу“ в града

 

В петъчния ден на 19 октомври 2018 година ученици от ОУ „Отец Паисий“ в град Видин с ръководител директорът на училището Лиана Иванова посетиха джамия „Осман Пазвантоглу“ в града.

Посещението беше осъществено в рамките на обявената от Главно мюфтийство за поредна година национална инициатива „Седмица на джамиите“ 2018. 

Имамът на джамията Самет Джанибов разказа на шестокласниците историята на мюсюлманския храм, свързана с построяването му и  изграждането на библиотеката към него. Той запозна децата с различните орнаменти и значението на всеки от тях. 

Учениците от шести клас на ОУ „Отец Паисий“ – град Видин слушаха с интерес предоставената от имама информация за  предназначението на джамията в исляма, за различните празници на мюсюлманите и за религията като цяло.

Инициативата „Седмица на джамиите“ тази година се проведе в седмицата между 15 и 21 октомври и премина с множество събития, реализирани от различните районни мюфтийства в страната. В това число се състояха Дни на отворените врати в мюсюлманските храмове на редица градове и по-малки населени места, инициирани бяха срещи и беседи, публични лекции на различни теми, свързани с ролята и значението на джамията в исляма и за мюсюлманите. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.